Algemeen

Jean-Jacques De Gucht trekt lijst Open VLD

Dit bericht delen

Na CD&V vorige week met Ilse Uyttersprot heeft nu ook Open VLD de knoop doorgehakt en Jean-Jacques De Gucht aangeduid als kopman van de liberale familie. 

Dat dit een verwacht scenario was, wil De Gucht niet gezegd hebben. Hoewel hij bij de Vlaamse verkiezingen ruim 50.000 stemmen haalde, werd er intern immers wel getwijfeld. 

Maar De Gucht heeft enkele goede troeven. Zo is hij deze legislatuur onbesproken want hij maakt geen deel uit van de ruziënde Aalsterse coalitie. ‘Dit is natuurlijk geen makkelijke meerderheid’, beseft De Gucht. ‘Ik heb heel goed nagedacht over deze kandidatuur. Ik geloof erin omdat Aalst een stad van opportuniteiten is. We gaan nu een plan schrijven om wonen, winkelen en werken hier aangenaam te maken’, zei De Gucht, die gisteren trouwens in Italië was voor de druivenpluk. 

De Gucht komt terecht in een herenigde liberale familie. De breuk met Blauw van Anny De Maght zorgde er bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 voor dat Open VLD het burgemeesterschap verloor aan CD&V. De hereniging moet de partij opnieuw de grootste politieke familie in Aalst maken.

Volgens de statuten van de partij moet de lijsttrekker nu de werkgroep leiden die de overige plaatsen op de lijst invult. Die lijst wordt dan voorgelegd aan de leden. ‘We hebben nog tijd want de lijsten moeten maar binnen zijn tegen de zomerperiode.’

Twee minuten applaus

De Gucht haalde het in een geheime stemming van tegenkandidaat Christoph D’Haese. ‘We reden beiden de col op en op het einde moest ik hem laten gaan’, reageert D’Haese. ‘Maar ik blijf positief. Hij is totaal anders dan ik, we zijn misschien wel complementair. Het deed ook deugd om van mijn partijgenoten een twee minuten durend applaus te krijgen.’

 

‘We zien nu wel hoe het verder gaat’, zegt D’Haese. ‘Uiteraard is het nu uitkijken naar een goeie plaats op de lijst. Ik ben zeker niet verbitterd en ben blij deze strijd aangegaan te hebben. Al ben ik dan voorlopig de Poulidor van de Open VLD.’

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Deadline GAS-boetes weer niet gehaald

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) geeft zijn ongezouten mening over actuele hangijzers: “De Turteltaks is een slechte zaak voor de perceptie”