Algemeen

Lieten: ‘Radio 1 heeft argwaan gecreëerd bij luisteraars en sector’

Dit bericht delen

‘De dagelijkse aandacht voor cultuur in de actualiteitsprogramma’s De Ochtend en Vandaag van Radio 1 wordt versterkt.’ Dat zei minister van Media Ingrid Lieten in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement, naar aanleiding van de lopende discussie over de restyling van Radio 1. Lieten heeft de VRT naar eigen zeggen over de slechte communicatie aangesproken.

De ‘herlancering’ van het radionet zorgde enkele weken geleden voor heel wat beroering in de cultuursector en bij de luisteraars, onder meer door het verdwijnen van het middagprogramma Joos.

De VRT stelde een nieuw cultuurprogramma in het vooruitschiet, maar het uitzenduur daarvan zorgde voor enige hilariteit. Bar du Matin staat op zondagochtend tussen 7 en 9 in het zendschema. Parlementsleden Philippe De Coene (SP.A), Wilfried Vandaele (N-VA), Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) en Veli Yüksel (CD&V) vroegen om uitleg.

Lieten vindt dat de openbare omroep beter had kunnen communiceren over de vernieuwing van Radio 1. ‘Men heeft argwaan gecreëerd bij heel wat luisteraars én in de sector’, zegt ze. ‘Ik heb de VRT daarover aangesproken. Ze beseffen wel dat ze daar toch wel ‘desinformatie’ hebben georganiseerd.’

De minister kreeg van de VRT wel nadere toelichting bij het huidige cultuuraanbod. Zo komt er extra aandacht voor cultuur in de dagelijkse actuaprogramma’s De Ochtend enVandaag. Elke vrijdag zullen de luisteraars in het laatste uur van Vandaag warm worden gemaakt voor een evenement in het weekend.

‘Bovendien zal Radio 1 op zondagvoormiddag ook naast Bar du Matin extra ruimte bieden voor cultuur’, stelt Lieten. ‘Dat gebeurt in zwel Songboek tussen 9 en 10 uur als in Touchétussen 11 en 13 uur.’

‘Ik stel voor dat allemaal samen de genomen engagementen blijven opvolgen en de evaluatie van de beheersovereenkomst jaar na jaar met voldoende ernst aanvatten’, besloot Lieten.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De Gucht enorm tevreden over uitbreiding euthanasiewet

Algemeen

Open Vld: Stadsbestuur wil scoren op kap van slachtoffers