Algemeen

Jean-Jacques De Gucht pleit voor extra ondersteuning handelszaken

Dit bericht delen

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) pleit in een open brief aan het schepencollege voor een betere promotie van het winkel- en stadscentrum van Aalst tijdens carnaval. De week voor carnaval barricaderen velen hun winkel waardoor Aalst er als een belegerde stad uitziet. “Dat is geen fraai beeld. Er is nood aan overleg tussen stad en middenstand”, vindt ook Unizo Aalst.

Jean-Jacques De Gucht, lijsttrekker voor Open Vld in Aalst, vraagt in een open brief aan het stadsbestuur de handelaars beter te ondersteunen in de aanloop van en tijdens de carnavalsperiode. “Carnaval lokt jaarlijks veel toeristen naar de stad, maar net dan sluiten veel winkels en barricaderen ze hun etalages voor het carnavalsgeweld. Dat is geen fraai beeld voor de bezoekers”, zegt De Gucht, die carnaval wil gebruiken om ook Aalst als winkelstad op de kaart te zetten. “Sinds vorig jaar is ons carnaval erkend als Unesco-werelderfgoed. Als stad spelen we dat veel te weinig uit. Een stad als Brugge kan je niet voorbijrijden zonder een bord Unesco-werelderfgoed te hebben gezien. Onze stad daarentegen.”

Wedstrijd

Het stadscentrum zou volgens De Gucht tijdens carnaval beter gepromoot moeten worden. “De binnenstad zou ons carnaval nog meer op de voorgrond kunnen plaatsen. Laat ons de wedstrijd rond het versieren van de etalages nieuw leven inblazen. Niet alleen door het winnende handelspand de prijs van beste carnavalsetalage te geven, maar ook door een prijs uit te reiken die de handelaars echt aanspoort deel te nemen aan het evenement.” Hij pleit voor een betere samenwerking met de dekenijen. “Ook de aanloopperiode naar carnaval is belangrijk. De dekenijen kunnen daarbij een rol spelen om de winkelstraten aangenaam aan te kleden. Het is aan de stad om de nodige ondersteuning te bieden”, vindt De Gucht. “Ook de winterfoor is een uitgelezen moment om eens met het hele gezin een bezoekje te brengen aan onze stad. Dat zou onze winkels en horeca zeker te goede komen.”

Kunst op beschutting

Tot slot stelt hij ook voor om de beschuttingen, die de stad rond de bomen plaatst, te beschilderen. “Scholen, maar ook kunstenaars zouden hun steentje kunnen bijdragen. Het zou ons de kans geven om in contact te komen met Aalsterse kunstenaars.” Maarten Blommaert van Unizo schaart zich achter de kritiek dat er op dit moment te weinig gebeurt om Aalst als winkelstad tijdens carnaval te promoten. “Het is een probleem dat veel van onze leden regelmatig aankaarten. Er is dringend overleg nodig tussen de stad en de middenstand. Wij van Unizo willen gerust als tussenpersoon dienst doen. Al die gesloten winkels en cafés tijdens carnaval, het is bijzonder jammer”, aldus Blommaert. Schepen van Middenstand Paul Stockman (CD&V) zegt dat het probleem moeilijk op te lossen is. “Aalst lijkt tijdens carnaval wel op een belegerde stad. En degenen die hun zaak niet barricaderen zitten achteraf met een besmeurde etalage. We hebben nog gedacht aan een wedstrijd voor de mooist beschilderde beschutting om de boel toch wat op te fleuren, maar we zijn daarvan afgestapt, omdat je dan het barricaderen nog aanmoedigt. Maar dat het geen zicht is, zeg ik al jaren.”

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Bouwkosten maal drie door een paar kogelbolletjes

Algemeen

Elargissement de l’euthanasie: «Faisons preuve de sérénité et d’ouverture d’esprit»