Algemeen

STADSBESTUUR DOET BELOFTE OP DEBAT, OPPOSITIE HEEFT TWIJFELS

Dit bericht delen

“Belastingen gaan niet omhoog”

Knip dit artikel uit en zwaai ermee naar de politici als ze hun belofte verbreken: burgemeester Christoph D’Haese (N-VA), schepen Ann Van de Steen (SD&P) en schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) hebben tijdens een debat op hun plechtig communiezieltje gezworen dat er na de verkiezingen van 2018 geen belastingsverhoging komt. Nochtans zullen ze in zes jaar tijd 200 miljoen euro geïnvesteerd hebben.

De stad is één grote bouwwerf en dat kost geld: 200 miljoen in totaal in de zes jaar onder burgemeester Christoph D’Haese. Dus vroeg moderator Kristof Meul op het debat van serviceclub Fifty One tussen de Aalsterse politieke kopstukken of in 2019 een belastingsverhoging niet onvermijdelijk wordt. “Er komt geen belastingsverhoging”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “Integendeel, als het enigszins kan gaan we de volgende legislatuur de belastingen verlagen. Dat hebben we nu ook gedaan, zo is de belasting op motoren, een bedrijfsbelasting, met 25% gedaald”, klinkt het.

Investeringen

“Het geld dat de stad heeft uitgegeven zijn investeringen. We hebben de Tragel- en Pupillensite gekocht, maar die gronden behouden dus wel hun waarde. Het kan toch niet de bedoeling zijn om het geld van de belastingbetaler op een bankrekening te laten staan, of het te beleggen. Belastingsgeld moet je investeren in de stad”, zegt de burgemeester. “De Vlaamse overheid houdt toezicht op de financiën van de stad en de cijfers zitten tot 2019 in de plus. Putten vullen door nieuwe putten te maken, zoals de oppositie suggereert, dat mag gewoonweg niet meer van Vlaanderen”, zegt de burgemeester.

Open Vld is daar nog niet zo zeker van allemaal. “Deze coalitiepartners komen goed overeen, maar ze hebben de vrede afgekocht. Kijk naar de discussie rond het nieuw administratief centrum: uiteindelijk kochten ze De Post én De Pupillen. De Hopzaal: hetzelfde liedje, een schepen moest tevreden gesteld worden”, zegt Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). “Hét grote probleem is dat de stad de ‘belastbare basis’ niet versterkt of uitbreid. De bib is een mooi project, maar gaat de stadskas niks opbrengen. Als je op de Siesegemkouter een bedrijventerrein had uitgebouwd had je daar bedrijven, personeel en dat is goed voor de economie maar ook voor de stadskas. Men probeert met prikkelprojecten buurten op te waarderen, maar zou de Korte Zoutstraat niet beter af zijn met een verlaging van het kadastraal inkomen? Dat zou investeerders aantrekken en je hebt er een return van als stad”, zegt De Gucht.

Hij twijfelt over de haalbaarheid van de uitspraak van de burgemeester. “Tenzij deze meerderheid niet dringend werk maakt van extra inkomsten, dan dreigt ze wel in de problemen te komen. De schuldgraad groeit van 400 naar 1.200 euro per inwoner”, zegt De Gucht. D’Haese repliceert dat het in Gent en Antwerpen nog erger is: 2.500 euro per kop. Ilse Uyttersprot (CD&V) zei dat elke euro drie keer wordt omgedraaid en dat er geen belastingsverhoging zal komen als het aan CD&V ligt, Ann Van de Steen (SD&P) gaf haar gelijk. Andreas Verleysen (Groen) en Sam Van De Putte (sp.a) stonden op de lijn van De Gucht. “Wat zal de stad doen als er toch nog een dringende investering moet gebeuren? Het geld is op”, zei Verleysen. “Je kan moeilijk zeggen dat de stad de financiën als een goeie huisvader beheert”, vond Sam.

Bron: Het Laatste Nieuws – 13 oktober 2016

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Open Vld wil dat België geweld in Turkije veroordeelt

Algemeen

Maatregelen in het kader van corona: FAQ