Algemeen

Jan De Lichte hoort thuis in Aalst

Dit bericht delen

Op 15 maart 1912 zag Louis Paul Boon het levenslicht. 2012 Is dan ook het uitgelezen jaar om deze schrijver die onze stad mee op de literaire kaart heeft gezet te vieren.

Naar analogie van het Daensjaar in 2007, is 2012 officieel uitgeroepen tot het Boonjaar.

Het zou dan ook fantastisch zijn moest onze stad er in slagen om het standbeeld van Jan De Lichte, het hoofdpersonage uit het werk “De Bende van Jan De Lichte (1957)” van Louis Paul Boon dat door Roel D’Haese werd gemaakt naar Aalst te halen.

Dat was ook initieel begin jaren tachtig de bedoeling, maar het standbeeld heeft een heel andere weg afgelegd en heeft maar heel even de Aalsterse bodem aangedaan. Reden hiertoe was een rel in het toenmalig schepencollege over de aankoop ervan. Nochtans werd De Lichte, samen met zijn andere familieleden, op de Grote Markt van Aalst ter dood veroordeeld. Reden voor de onenigheid was echter dat de toenmalige CVP-schepenen het behoorlijk moeilijk hadden met een dergelijke hommage aan wat zij een “pornoschrijver” noemden.

Dan maar naar zijn geboorteplaats, Velzeke nabij Zottegem. Maar ook daar was het beeld niet welkom. Uiteindelijk stond het beeld sinds 1987 opgesteld in het Middelheim in Antwerpen. Ruim een jaar geleden verhuisde het naar het nieuwe Antwerpse justitiepaleis. Het valt te betreuren dat bijna dertig jaar na datum het Aalsterse stadsbestuur geen overeenkomst heeft kunnen sluiten met de stad Antwerpen, die eigenaar is van het werk. Het beeld terughalen zou een bijkomende verfraaiing van onze Grote Markt betekenen, naast natuurlijk het feit dat het een terechte hommage inhoudt aan Louis Paul Boon.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Middenstand en Shopping-in-Aalst verdienen meer aandacht: 8 troeven voor een levendige middenstandsstad

Algemeen

De Gucht discussieert over parkeerbeleid