Algemeen

In Vlaamse én federale regering, of in geen van beide

Dit bericht delen

Open VLD wil in de volgende regeerperiode symmetrische regeringen. Wie federaal in de regering zit, moet ook in de Vlaamse regering zitten en vice versa. Dat zeggen vicepremier Alexander De Croo in Het Nieuwsblad en Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht in Het Laatste Nieuws.

De Croo en De Gucht benadrukken, opnieuw, dat Open VLD in de eerste plaats voor socio-economische hervormingen gaat. “Een land dat verlamd is door weer een rondje staat hervormen, kan niets doen”, zet De Croo zich af tegen N-VA.Daarbij zijn symmetrische regeringen van belang, aldus de vicepremier. “Ik hecht groot belang aan politieke stabiliteit. Dus ja, er moeten symmetrische regeringen komen. Er zal moeten samengewerkt worden na de verkiezingen, en zo gaat dat het best. Wij gaan niet depanneren. De enige maatstaf voor mij is of de juiste maatregelen worden genomen.”
“Het is alles of niets”, klinkt dat bij Jean-Jacques De Gucht. “Laat het duidelijk zijn: ofwel stappen we zowel in de Vlaamse als in de federale regering, ofwel stappen we in geen van beide. Het is onzin om te doen alsof België en Vlaanderen los van elkaar staan. Oppositie voeren op één niveau en op het andere niveau mee besturen: niet opnieuw.”
De Croo zegt nog dat een herziening van de communautaire grondwetsartikelen voor hem “écht niet” nodig is. Artikels uit de grondwet die niet voor herziening vatbaar worden verklaard, kunnen niet gewijzigd worden.
Het fragment uit het journaal kan u hier bekijken.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De Gucht wil EHBO-lessen in het onderwijs

Algemeen

Jong Vld Evergem organiseert Oost-Vlaams kopstukkendebat