Algemeen

Hoog tijd voor nieuw zwembad

Dit bericht delen

Minister Muyters (N-VA) wil jaarlijks 10 miljoen euro vrijmaken voor zwembadinfrastructuur en als er één zwembad is in Vlaanderen dat dat geld goed kan gebruiken dan is het toch dat van Aalst. Na bijna 30 jaar heeft het zwembad zijn beste tijd gehad – en dan blijven we nog vrij mild. De politieke wereld en de zwemmers in Aalst zijn het er alvast over eens: het is tijd voor verandering aan de Zwembadlaan.

Als je zwemmers vraagt wat ze graag anders zouden zien aan het zwembad van Aalst weten ze niet goed wat eerst zeggen. “Meer attracties voor de kinderen”, trapt Filip De Meersman een open deur in. Hij is aan het spelen/zwemmen met zijn kleuterdochter Lisa. “Veel variatie is er niet voor de kinderen en dat is jammer. Het zou ideaal zijn mochten de kinderen een apart bad krijgen zodat ze de baantjestrekkers niet storen”, zegt hij. “Was dit zwembad niet een tegel te klein om een Olympisch zwembad te zijn? Misschien moeten ze daar meteen ook iets aan doen”, voegt hij er nog aan toe.

Herman De Backer, een ex-turnleerkracht die nog wat zwemles geeft in Aalst, denkt daar ongeveer hetzelfde over. “Een instructiebad missen we echt wel in Aalst. Daarmee bedoel ik een bad voor de kleintjes van maximaal een meter diep waar ze kunnen leren zwemmen. In Lebbeke hebben ze dat bijvoorbeeld. Het kan niet dat Aalst achterblijft”, zegt hij.

Rolsysteem

Ook vanuit de clubs die actief zijn in het zwembad is de vraag om vernieuwing aanwezig. “Het verschil met andere competitiezwembaden is groot. Hier moet je bijvoorbeeld de touwen tussen de banen telkens eigenhandig uit het zwembad halen en dat weegt wat hoor. In modernere zwembaden duwen ze op een knop en rolt het touw automatisch op”, zegt Kylauren Bogaert, jeugdtrainster bij zwemclub Neptunus. “Er zijn ook banen te weinig eigenlijk voor al de trainingen van onze jonge zwemmers. Niet alleen wij maken gebruik van het zwembad maar er is hier ook nog waterpolo en waterballet. Het kan hier erg krap zijn in het water.”

Optimale situatie

Open Vld oefent vanuit de oppositie opnieuw druk uit op het stadsbestuur om het nieuw zwembad erdoor te krijgen. “Vooral de combinatie tussen subsidies, investering door Vlaamse overheid en private investeringen maakt de situatie optimaal”, stelt Bart Van Den Neste (Open Vld). “Via subsidies kunnen vernieuwingen aan het banenbad gebeuren en private partners kunnen zorgen voor de realisatie van de uitbreiding naar recreatief zwemmen”, aldus Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).

Bijna 30 jaar oud

Schepen van Sport Ilse Uyttersprot (CD&V) moet door niemand overtuigd worden over de noodzaak van een vernieuwingsoperatie aan de Zwembadlaan. “Het zwembad is bijna 30 jaar oud en er zijn zware kosten aan. Als we willen blijven zwemmen in Aalst dan moeten we renoveren of vernieuwen. Aalst heeft een zwembad met regionale uitstraling en we kijken uit naar wat minister Muyters vrijdag op de ministerraad zal voorstellen. Het is uitkijken naar hoe die jaarlijkse 10 miljoen euro zal verdeeld worden”, zegt schepen Uyttersprot (CD&V).

“Maar we zitten niet stil. Terwijl het ruimtelijk uitvoeringsplan Albrechtlaan in gereedheid gebracht wordt om de vernieuwing aan het zwembad mogelijk te maken, denken we na over hoe het er moet uitzien. We gaan uit van de noden van de verschillende actoren. In het nieuwe zwembad moet er niet alleen plaats zijn voor de zwemclubs, waterpolo en waterballet maar ook voor particulieren en gezinnen met kinderen. Het aanbod moeten we daarop afstemmen.”

 

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

66.000 leerlingen bezochten vorig jaar Fort Breendonk of Kazerne Dossin

Algemeen

Interview met Blauwzuur : Oud lid LVSV Brussel