Algemeen

Homans wil nu helemaal geen moskeeën meer erkennen

Dit bericht delen

De erkenning van moskeeën blijft politiek voor oprispingen zorgen. Eerder maakten Homans en CD&V er al ruzie over. En een paar weken geleden besliste de N-VA-minister om de moskee van Beringen aan te pakken, tot groot ongenoegen van zowel christendemocraten als liberalen. CD&V vond dat Homans te ver ging, Open VLD vond dat ze niet ver genoeg ging.

Van de 160 moskeeën in Vlaanderen zijn er maar 28 erkend. Een 40-tal dossiers ligt te wachten op goedkeuring, maar daar wil Liesbeth Homans niet van weten. In een interview met de Antwerpse regionale televisie ATV liet ze zaterdag zelfs weten dat er voorlopig helemaal geen erkenningen meer komen. De N-VA-minister vindt dat ze van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de Staatsveiligheid te weinig informatie krijgt om een onderbouwd oordeel te kunnen vellen. En ook de gemeenten en provincies – die een advies verlenen over respectievelijk de integratie in de samenleving en de financiering van de moskeeën – weten volgens Homans niet goed meer wat ze moeten doen. Ze wil daarom de hele erkenningsprocedure herbekijken. Een taak die de minister gaat toevertrouwen aan een extern bureau. “Ik sluit geen compromissen als het over veiligheid gaat”, verklaarde Homans.

Bangmakerij

De kans is heel groot dat de N-VA-excellentie deze regeerperiode geen moskeeën meer erkent. En dat valt bij CD&V niet in goede aarde. “Dit is zeer verregaand en een verkeerd signaal aan veel moslims die het goed menen en hun godsdienst willen beleven”, zegt Ward Kennes. Volgens de CD&V’er veroorzaakt Homans zelf verwarring en polarisering en weten de gemeenten daardoor niet goed meer wat ze moeten doen.

“Homans probeert de bevolking altijd maar bang te maken door te zeggen dat er een probleem is met de veiligheid. Maar als de Staatsveiligheid zegt dat alles oké is, moet de Vlaamse minister zich daarbij neerleggen. Anders kan een overheid niets meer doen.”

Open VLD wil dat de voorwaarden om moskeeën te erkennen strenger worden. “Maar nu gaat Homans ineens de procedure – herbekijken. Dat had ze al veel langer moeten doen. Wij willen dat er eindelijk een beleid wordt gevoerd,” zegt Jean-Jacques De Gucht.

Ondertussen blijft ook het gekissebis tussen Homans enerzijds en Geens en de Staatsveiligheid anderzijds duren. Homans vindt dat ze te weinig informatie krijgt, Geens en zijn inlichtingendienst ontkennen dat. De betrokkenen zaten al twee keer rond de tafel om de plooien glad te strijken, maar er is nog meer masseerwerk nodig.

Ook de discussie over de intrekking van de erkenning van de moskee van Beringen loopt nog. Die behoort tot het Diyanet-netwerk – het Turkse ministerie van Geloof – en staat heel dicht bij het regime van de Turkse president Erdogan. Open VLD wil dat de erkenning van alle Diyanetmoskeeën wordt bekeken, niet alleen die van Beringen.

Bron: Het Nieuwsblad 2 mei 2017

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Anonieme getuigenis over de verplichte archeologienota

Algemeen

Blauw bloed kruipt waar het niet gaan kan