Algemeen

Gratis parkeren voor deelauto’s

Dit bericht delen

Aalst heeft een nieuw reglement goedgekeurd waardoor deelauto’s binnenkort gratis mogen parkeren. Daarnaast onderzoekt schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) de mogelijkheid tot bakfietsdelen in de stad.

Met het reglement dat dinsdagavond groen licht kreeg, wil Aalst meer autodeelorganisaties naar de stad lokken. Voorlopig is er enkel Cambio met vaste staanplaatsen, maar volgen schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht is er meer potentieel.

“We evolueren naar free floating, waarbij deelauto’s niet op een vaste plaats geparkeerd moeten worden”, vertelt De Gucht. “Om organisaties die dat aanbieden warm te maken om zich in Aalst te settelen, hebben we een kader uitgewerkt om dat aantrekkelijker te maken.”

Een van de belangrijkste maatregelen is dat bestuurders van deelauto’s niet hoeven te betalen om te parkeren in de binnenstad. Op het systeem komt ook kritiek: Vlaams Belang-raadslid Els Van Puyvelde noemt het “discriminerend”.

“We maken het gratis omdat je vijf à tien auto’s weghaalt uit het straatbeeld als een autodeelsysteem optimaal werkt”, zegt De Gucht. Groen-fractieleider Lander Wantens vroeg dan weer een bakfietsdeelsysteem. “Zo’n fiets is een grote investering en door een deelsysteem kan de drempel verlaagd worden”, zegt Wantens, die ook parkeerplaatsen voor bakfietsen vraagt.

“Het bakfietsdeelsysteem wordt onderzocht”, zegt De Gucht. “We bekijken of er organisaties zijn die dit aanbieden en hoe we die kunnen beveiligen. We willen ook meer kasten plaatsen in de wijken, waar inwoners via een abonnement hun fiets veilig kunnen achterlaten.”

Bron: Het Nieuwsblad 28 maart 2019

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Vanaf 1 juni verbod op zwaar vrachtverkeer bij start en einde schooldagen

Algemeen

De Gucht heeft nieuw ethisch stokpaardje: spermadonoren