Aalst, Mobiliteit

Deelmobiliteit

Dit bericht delen

Aalst blijft inzetten op deelmobiliteit dmv deelfietsen, deelauto’s, deelsteps en elektrische deelfietsen.

Deelmobiliteit speelt niet alleen een rol in het beheersbaar houden van onze mobiliteit maar is bovendien een middel om efficiënt om te gaan met je verplaatsingsgedrag. Afhankelijk van de verplaatsing die je moet maken, kan je het vervoersmiddel kiezen die daar het best bij past.  Bovendien biedt deelmobiliteit ook de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende aaneengeschakelde vervoersmodi. Jean Jacques De Gucht : “Het gedeeld gebruik van een vervoersmiddel spaart de aanschaf uit van een voertuig of dit nu een wagen is, een (e-)fiets of een e-step. Bovendien kan je de keuze van een vervoersmiddel gemakkelijk afstemmen op het aard van het gebruik: ik moet me verplaatsen over een korte afstand dan neem ik een deelfiets of deelstep, ik moet een verdere verplaatsing maken dan neem ik een deelauto, ik moet een grote hoeveelheid materiaal vervoeren dan neem ik een bestelwagen. Of ik neem de trein en neem vanuit het station een deelfiets of deelauto om naar mijn bestemming te gaan. Dergelijke zaken hebben evenwel een nieuwe mind set nodig. En we zien dit stilaan wel komen maar heeft nog wat tijd nodig. Daarom is de ondersteuning vanuit de stad zo belangrijk.”

Deelfietsen worden aangeboden via mobit. Op dit moment evalueren we de werking. Het voorbije jaar werden er in Aalst 140 deelfietsen aangeboden en 10 heen-en-weerfietsen (kunnen 24 uur vooraf gereserveerd worden en moeten teruggebracht worden naar de startlocatie). Er zijn 1240 geregistreerde gebruikers waarvan er 500 actief zijn. In de periode 2019-2020 werden er ongeveer 200 ritten per week gedaan met de fietsen.

Ook via de vervoerregio zullen er in de toekomst deelfietsen aangeboden worden in Aalst in functie van deelmobiliteit vanaf de mobipunten die in de toekomsten zullen worden uitgebouwd.

Deelauto’s zijn er via Cambio en Valckenier share. De auto’s van Cambio en Valckenier share staan verspreid in centrum Aalst en aan het station van Erembodegem. Ook Battmobiel kreeg vergunning om te werken in Aalst. Zij ondersteunen vooral deze manier van autodelen waarbij je je eigen wagen deelt met je buren. Jean Jacques De Gucht : “Deelauto’s maken voor ons een zeer belangrijke schakel uit in ons mobiliteitsbeheer. Onze binnenstad is sterk autobelast. In veel woonwijken is er een zeer hoge parkeerdruk. Door het gebruik van deelauto’s te stimuleren kan dit misschien op termijn een deel van de oplossing zijn.”

We bieden in Aalst ook terug deelsteps aan via Dott.  Ook e-bikes worden ingezet via Dott. Dit maakt een troef uit om zo de verbinding stad/deelgemeenten op een gemakkelijke manier te kunnen maken. Bovendien is de aankoop van een e-bike voor velen te duur en zou deel-e-bikes een oplossing kunnen bieden.

Andere nieuwsberichten

Aalst, Openbare werken

Werken Tragel – Bergweg

Aalst, Mobiliteit

fietsstraten en zone 30 binnen de R41