Algemeen

De Werf neemt voortouw met een ambitieuze update

Dit bericht delen

In het kader van het Relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ wordt door de Vlaamse regering 450.000 EUR uitgetrokken voor een duurzame bestendiging van het digitale traject dat het cultuurcentrum De Werf sinds het begin van dit jaar doorloopt. ‘De digitale pijler zal een toevoeging en uitdieping worden op onze fysieke werking. Ik koop en lees zelf nog steeds graag een op papier gedrukte krant. Maar tussendoor pik ik ook online nieuwsartikels en video’s mee via mijn smartphone en laptop. Eenzelfde digitale output moeten wij als cultuurcentrum ook kunnen aanleveren willen we ook in de 21ste eeuw relevant blijven’ We hebben de torenhoge ambitie om de achterstand die de coronapandemie blootgelegd heeft, definitief om te buigen naar een lokale en bovenlokale voortrekkersrol’ aldus directeur Arnoud Van Der Straeten.

Sinds de verhuis naar Utopia in 2018 staat de vroegere bibliotheekruimte in de onderste verdiepingen van De Werf leeg . Deze ruimtes zijn samen goed voor ongeveer 2000 m². Meerdere ideeën werden in de loop van de tijd geopperd, maar het was uiteindelijk de coronapandemie die duidelijk maakte welke herbestemming de ruimtes moesten krijgen. Met de installatie van een digitaal maaklabo wenst De Werf iedereen die thuis is in audiovisuele (filmproductie, postproductie, crossmedia) en creatieve media (grafisch, communicatie, fotografie,…) een gedeelde werkplek aan te bieden die inspirerend en kruis- bestuivend kan en mag werken. Op het gelijkvloers komt een polyvalente ruimte die het maaklabo zal linken met culturele spelers. Want cultuur brengen en laten beleven is en blijft de ‘core business’.

De ruimtes staan er momenteel nog volledig leeg bij. Met behulp van een FOCI subsidie die reeds in 2019 werd toegekend zullen binnenkort alvast de eerste technische ingrepen plaatsvinden aan o.a. de luchtgroepen en verwarming. Met behulp van deze bijkomende middelen kunnen de ruimtes enerzijds verder casco afgewerkt worden en veilig opengesteld worden, alsook kunnen de eerste installaties voorzien worden voor deze digitale werking.

De vele livestreams die De Werf ondertussen al de wereld ingestuurd maakten alvast duidelijk dat hier ook enorme opportuniteiten liggen naar het bereiken en bedienen van een nieuw publiek. Een publiek dat van zodra het kan en mag zo ook getriggerd zal worden om plaats te komen nemen in de Schouwburg of één van de andere zalen in het gebouw voor de unieke culturele beleving die we nu moeten missen.

Ondergronds zal het digitale maaklabo terwijl dus volop inzetten op een collectief gebruik. Kennisontwikkeling en -deling tussen alle mogelijke sectoren en spelers zijn dan ook het finale streefdoel. Het collectieve maaklab vormt zo een ontmoetingscentrum, leerplatform en kenniscentrum met focus op digitale toepassingen; een hub die beschikt over hedendaagse digitale uitrusting om ook een antwoord te kunnen bieden op de (toekomstige) uitdagingen en mogelijkheden.

Schepen Jean Jacques De Gucht: “CC De Werf breekt figuurlijk muren open. We willen naast ons gevarieerd programma in CC De Werf cultuur van eigen bodem en daarbuiten in elke huiskamer brengen. De deur wordt wagenwijd opengezet. Met het nieuwe format willen we iedereen, jong en oud, warm maken voor cultuur. We willen cultuur uitdragen naar éénieder binnen en buiten de grenzen van onze stad. Digitalisering zowel op vlak van werking als op vlak van ontwikkeling is de aangegeven weg die we moeten inslaan om ons bereik zo maximaal mogelijk te maken. Zowel op het vlak van bereik van ons cultureel programma als op vlak van ontwikkeling door kruisbestuiving van kennis en ervaring, kan CC De Werf op dit manier een nieuw tijdperk inslaan. Het aanwenden van digitale communicatiemiddelen samen met het inzetten op nieuwe ontwikkelingen door middel van intelligente investeringen in functie van het beoogde maaklabo, zal van CC De Werf een voortrekker maken op vlak van digitalisering. Geen peperdure en onnodige aankopen, maar gestaag investeren op een voortschrijdend ritme. Het maaklabo is geen eindpunt, maar de start van een digitaal traject.”

Persbericht Jean-Jacques De Gucht en Stad Aalst – 22 april 2021

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht wil meer preventie tegen gaybashing

Algemeen

Verhofstadt laat jonge Vld’ers uithalen