Algemeen

De Gucht wil filmkeuring afschaffen en pleit voor gezamenlijk beleid van gemeenschappen

Dit bericht delen

Gemeenschapssenator Jean-Jacques De Gucht pleit voor de afschaffing van de wet op de filmkeuring. De bevoegdheid zou door de gemeenschappen samen moeten worden uitgeoefend, zo stelt hij vrijdag. De Open Vld’er is het eens met mediajurist Dirk Voorhoof, die de wet uit 1920 verouderd en ontoereikend vindt.

De huidige wet bepaalt dat een film enkel door jongeren onder 16 jaar mag bekeken worden indien de filmkeuringscommissie de prent de rating “kinderen toegelaten” geeft. Eerdere pogingen om de wet op de filmkeuring te wijzigen, liepen op niets uit. “Het medialandschap is ondertussen grondig gewijzigd, denk maar aan het internet, dvd’s, blue ray of de vele films op tv. Bovendien is de werking van de Filmkeuringscommissie ondermaats. Hun beslissingen zijn niet of nauwelijks gemotiveerd en worden ook niet openbaar gemaakt”, aldus Jean-Jacques De Gucht, die vindt dat de wet niet langer zinvol is.

Maar hij stelt meteen een alternatief voor. De Gucht wijst erop dat het filmkeuringsbeleid eigenlijk een residuaire federale bevoegdheid is die op termijn zal overgeheveld worden naar de gemeenschap. De administratieve en organisatorische ondersteuning gebeurt nu trouwens al door het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse Gemeenschap.

Maar om te vermijden dat een film van ene gemeenschap een andere rating zou krijgen dan van de andere gemeenschap, pleit hij voor een coreguleringsbeleid. “Nu er een cultureel samenwerkingsakkoord is gesloten tussen de Vlaamse gemeenschap en de Franse gemeenschap biedt dit een uitgelezen opportuniteit om samen met de brede sector (producenten, distributeurs, mediamaatschappijen) tot een vernieuwd coreguleringsbeleid te komen met diverse kijkwijzers”, vindt De Gucht.

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Film- en debatavond Gender en Cultuur

Algemeen

De Gucht: “Goed dat euthanasie een mogelijkheid is”