Algemeen

De Gucht: “Stamceldonatie uitbreiden naar homoseksuelen”

Dit bericht delen

Senator Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) wil stamceldonatie uitbreiden naar homoseksuelen. “Mensen afwijzen op basis van hun seksuele geaardheid met het oog op het redden van een mensenleven is ontoelaatbaar”, vindt hij.
Na de oproep “red Ed” via Facebook hebben heel wat nieuwe donoren zich aangemeld. De Gucht is naar eigen zeggen” verheugd over de solidariteit in de samenleving, maar is zich ook bewust van het financiële kostenplaatje dat eraan vasthangt.”
Daarom is hij voorstander om stamceldonatie uit te breiden naar mannelijke homoseksuelen. “Broers moeten hun broers of zussen kunnen verder helpen wanneer zij zich in levensbedreigende situaties bevinden. De kans op een geschikte donor is tussen broers en zussen immers meer dan 10.000 keer zo groot dan bij een willekeurige andere donor. Mensen afwijzen op basis van hun seksuele geaardheid met het oog op het redden van een mensenleven is dan ook ontoelaatbaar”, argumenteert hij.
De Gucht wijst erop dat er bij stamceldonatie verschillende voorwaarden zijn ingebouwd. Zo wordt een bloedstaal geanalyseerd op ziektes en virussen en moet de donor een medische vragenlijst invullen. “Bovendien zijn we aangesloten op buitenlandse stamcelregisters terwijl er landen zijn zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waar homoseksuelen niet a priori worden uitgesloten. Een compleet scheefgetrokken situatie”, zo stelt De Gucht. “En nogmaals, homoseksuelen zouden niet op voorhand uitgesloten mogen worden om stamceldonor te zijn. Er staan mensenlevens op het spel.”

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Bespioneren Belgische Diyanet-moskeeën voor Turkse overheid?

Algemeen

Vld-Aalst start campagne in stijl