Algemeen

De Gucht: “Goed dat euthanasie een mogelijkheid is”

Dit bericht delen

“Ik sta niet te juichen dat iemand gebruik heeft gemaakt van de wet die euthanasie voor minderjarigen mogelijk heeft gemaakt”, zegt senator Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) aan VRT Nieuws. “Het is wel goed dat we als maatschappij die keuze aanbieden.”

De Gucht was een van de bezielers van de wettelijke regeling voor euthanasie voor minderjarigen. “We hebben die wet gemaakt vanuit de redenering dat er geen leeftijd staat op lijden”, vertelt de senator. “Als we dat erkennen als samenleving, dan moeten we ook de mogelijkheid bieden aan beoordelingsbekwame minderjarigen om voor euthanasie te kiezen.”

Volgens de liberaal zorgt de keuzemogelijkheid bij veel mensen voor gemoedsrust. “Gewoon omdat ze weten dat ze de vraag voor euthanasie kunnen stellen”, zegt hij. “Het is belangrijk voor onze samenleving dat we een antwoord kunnen bieden aan een persoon die geconfronteerd wordt met terminaal lijden en dat die de keuzevrijheid heeft om een van de belangrijkste beslissingen uit zijn leven te nemen.”

In het verleden is hem wel vaker de vraag gesteld of de wet voor euthanasie voor minderjarigen wel zinvol is, omdat er tot nu nog geen enkel geval was geweest. “Ik sta niet te juichen dat nu iemand gebruik heeft gemaakt van de wet, want dat wil zeggen dat een jong iemand heeft met dergelijke keuze wordt geconfronteerd. Ik haal wel voldoening uit het feit dat ik die persoon de keuzemogelijkheid heb gegeven.”

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Illegalen mogen toch vrijwilligerswerk doen

Algemeen

Stad Aalst plant heraanleg Grote Markt: “We maken ze stiletto-proof”