Algemeen

Daverend applaus voor opa De Gucht

Dit bericht delen

OPEN VLD SLUIT DE RANGEN OP PARTIJCONGRES

We gaan voor
optimisme en onze
eigen plannen. We
zien wel wat dat geeft
Gwendolyn Rutten

Verrassingsact Regi kreeg op het Open Vld-congres de meeste handjes in de lucht, maar niemand kreeg er zo veel op elkaar als Karel DeGucht. Toen voorzitster Gwendolyn Rutten het gisteren voor de belaagde eurocommissaris opnam, volgde een daverend applaus. Al moet straks vooral Maggie De Block de show stelen.

Vandaag maakt de fiscus haar conclusies bekend van het interne onderzoek naar de contacten tussen Karel DeGucht en BBI-topman Frank Philipsen. Maar dat laat de eurocommissaris naar eigen zeggen niet aan zijn hart komen. Omringd door echtgenote Mireille, zoon Jean-Jacques en kleinzoon Jack zakte de Berlarenaar gisteren af naar het Open Vld-congres in Gent. Hij blijft ook niet thuis om het verdict af te wachten: “Ik vertrek na het congres op vakantie naar Italië”, vertelde hij. Het onderzoek zal ook niets zeggen over de houding van DeGucht, wel of er fiscale ambtenaren hun boekje te buiten zijn gegaan.

‘Dat doet deugd’

“Wij vinden dat ambtenaren hun werk moeten kunnen doen”, liet Gwendolyn Rutten horen in haar slotspeech. “Maar wat voor ons níet kan, zijn pesterijen en publieke aanvallen. Ieder mens heeft het recht zich daartegen te verzetten. Ook als die persoon een publieke functie heeft. Ook als die persoon een Europees commissaris is.” De vurige verdediging wekte in de niet helemaal gevulde zaal een al even vurig applaus op. “En dat doet deugd”, beaamde DeGucht, die niet van de zet op de hoogte was en het publiek niet toesprak. Echtgenote Mireille plooide zelfs in een deuk toen de Nederlandse komiek Bas Birker over de hele affaire een grap door de microfoon joeg. “Fraude? Of het nu waar is of niet: dat maakt hem toch gewoon een Vlaming?” De liberalen waren dan ook vast van plan om er een feestje van te maken in Gent. En daar mocht de zoon van een jarenlange Open Vld-militant voor zorgen: Regi ‘Waar zijn die handjes?’ Penxten van Milk Inc. Op de tonen van ‘Work hard, Play hard’ van David Guetta sloegen de liberale kopstukken op het podium de heupen los terwijl in de zaal een golf van blauwe kartonnen handjes werden opgestoken. “Het beste publiek dat ik al op een zondagochtend gehad heb”, lachte Regi van achter de draaitafels.

Zorgplan

Na het tweedaagse congres hebben de liberalen vanaf vandaag volgens de peilingen nog veel werk voor de boeg. Want die cijfers zien er een pak minder rooskleurig uit dan de ‘Mensen vleugels geven’-affiches van de partij. Rutten hoopt vooral stand te houden en wil zich niet aan een percentage vastpinnen. “We gaan voor optimisme, voor onze eigen plannen en we zien wel wat dat geeft op 25 mei.” De blauwe frontvrouw zette op het congres vooral de verschillen met concurrent nummer één – N-VA – stevig in de verf. Door Open Vld te profileren als dé antibelastingspartij, maar door die ook in een ‘warmer’ kleedje te steken met een zorgplan. En wie beter dan publiekslieveling Maggie De Block om dat ineen te boksen? “Gwendolyn is economisch zeer sterk. Maggie heeft haar achtergrond als arts. Het is logisch om die sterktes uit te spelen”, vertelt de woordvoerster van De Block. Het zorgplan moet binnen enkele weken klaar zijn en lijkt zo goed als een sollicitatie naar de portefeuille van Volksgezondheid. Hoe dichterbij 25 mei komt, hoe meer ‘Mega Maggie’ zal worden uitgespeeld.

Privacy

Maar er kwamen nóg opvallende ideeën uit de blauwe koker. Zo stemde het congres in met het voorstel om in de volgende regering een staatssecretaris voor Privacy aan te stellen. “Nu de staatshervorming is voltooid, hebben we een staatssecretaris op overschot. Waarom hem dan niet bevoegd maken voor de privacy, die de jongste jaren zwaar onder druk staat en in de toekomst nog onder druk zal blijven staan”, stelde Limburgs lijstduwer Noël Slangen. Maar eerst in de regering raken uiteraard.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De maskers vallen af in Aalst

Algemeen

De Gucht wil statuut voor kinderen van terreurslachtoffers