Algemeen

Circulatieplan is klaar: “Mijlpaal voor de stad”

Dit bericht delen

Schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) stelt volgende week dinsdag zijn nieuwe circulatieplan voor op de gemeenteraad van Aalst. “Het hoofddoel is de verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid verbeteren in de stad”, zegt de schepen.

“Het centrum van onze stad kreunt op dit moment tijdens de dag op cruciale momenten onder de verkeersdrukte waardoor ons winkelhart en diensteneconomie steeds moeilijker bereikbaar wordt, waardoor er verkeersonveilige situaties ontstaan voor de zwakke weggebruikers en waardoor de leefbaarheid van ons centrum daalt. In 2017 werd al een poging ondernomen om Aalst beter bereikbaar te maken”, zegt schepen van Mobiliteit Jean-Jacqques De Gucht (Open Vld). “Dit plan focuste zich echter enkel op het verkeer langsheen de Wallenring en bleek bovendien voor zijn uitvoering een eerder beperkt draagvlak te hebben.”

Hoofdroutes

“Vertrekkend van dit plan, hebben we verder gewerkt om de verkeersdoorstroming in heel het centrum aan te pakken. Onze specialisten ter zake gingen aan het werk en startten discussiefora op met een zeer ruim aantal stakeholders: Unizo, Voka, Comeos, Adviesraad Handel en Horeca, Adviesraad KMO en Industrie, Vonk, De Lijn AWV en de Fietsersbond. Bovendien werden ook intern besprekingen gehouden met onder andere de dienst Economie, en uiteraard met politie en brandweer”, aldus het stadsbestuur. “Deze gesprekken hebben geleid tot een plan zoals het nu voorligt en op dit moment de hoofdroutes vastlegt.”

Schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open Vld): “We geven meer zuurstof aan onze stad voor onze handelaars en ondernemers, onze bezoekers die meer tijd zullen hebben om van onze stad te genieten, onze bewoners en ons centrum door het nog aangenamer, attractiever en actiever te maken.”

“Dit plan zal de komende periode verder uitgewerkt worden op het vlak van wijkcirculatieplannen en de nodige infrastructuuraanpassingen. De volledige uitvoering wordt voorzien in de loop van de tweede helft van volgend jaar. Wat de wijkcirculatieplannen betreft zullen er overlegmomenten met de verschillende buurten apart georganiseerd worden. Deze beslissing betekent een mijlpaal in het mobiliteitsbeleid van onze stad. We upgraden de bereikbaarheid van onze stad en zetten in op een multibereikbaar Aalst. Bovendien geven we zo ook meer zuurstof aan onze stad voor onze handelaars en ondernemers, onze bezoekers die meer tijd zullen hebben om van onze stad te genieten, onze bewoners en ons centrum door het nog aangenamer, attractiever en actiever te maken”, zegt de schepen.

Eenrichtingsstraten

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zegt dat dit plan de verkeersveiligheid én de bereikbaarheid van de stad zal verhogen”, zegt hij. “Onze stad moet vlot en veilig bereikbaar zijn voor zowel fietsers, wandelaars en automobilisten. Een attractief en verkeersveilig centrum dat ons zal onderscheiden van andere steden doordat het de kansen van leveranciers en middenstand gaaf houdt.” Ook de adviesraad handel en horeca en de adviesraad KMO & Industrie geven groen licht aan de plannen.

Bron: www.hln.be (20 oktober 2020)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Crematorium: doorbraak is echt nodig

Algemeen

Kan politiek de cultuur redden?