Algemeen

CdH doet moeilijk over euthanasie voor minderjarigen

Dit bericht delen

Socialisten, liberalen en groenen zijn voorstander van een aanpassing van de euthanasiewet op twee punten: de uitbreiding naar de minderjarigen en aanpassingen aan de wilsverklaring. CD&V en cdH willen het debat aangaan, maar voor cdH moeten de voorzitters van de meerderheid de zaak eerst uitklaren. Vlaams Belang is niet tegen elke wetswijziging, maar pleit voor meer middelen en aandacht voor palliatieve zorgen.

De verenigde senaatscommissies Justitie en Sociale Zaken maakten deze voormiddag een stand van zaken op na de hoorzittingen over de wetsvoorstellen om de euthanasiewet aan te passen De meeste fracties vinden een wetsaanpassing inzake minderjarigen en de wilsverklaring nodig. De problematiek van dementerenden lijkt nog niet rijp voor een wetsaanpassing.

De cdH heeft problemen te hebben met de kans op een wisselmeerderheid op deze punten. André du Bus (cdH) zei dat de partijvoorzitters een oplossing moeten zoeken. Hij wil naar eigen zeggen de meerderheid niet in gevaar brengen, maar wil duidelijkheid omdat het regeerakkoord niets voorzag over ethische kwesties. CD&V-fractieleider Dirk Claes stelde dat zijn fractie het debat wil aangaan op beide punten. “Als dan blijkt dat de anderen verder willen gaan dan wij, dan leggen we er ons bij neer”, aldus Claes.

Guy Swennen (sp.a) en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) wezen hun collega’s op de tijdsdruk. “Het is zeven voor twaalf. We moeten nu trancheren, anders gaan er jaren verloren”, waarschuwde Swennen. Voor het zomerreces moeten de teksten in de plenaire Senaat gestemd worden, om ze ook nog voor het einde van de legislatuur in de Kamer behandeld te krijgen, zei De Gucht.

Volgende woensdag beslist de commissie hoe er verder gewerkt zal worden.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

STADSBESTUUR DOET BELOFTE OP DEBAT, OPPOSITIE HEEFT TWIJFELS

Algemeen

De Gucht discussieert over parkeerbeleid