Algemeen

‘Burgers boven bisschoppen’: Open Vld reageert scherp op aanpak euthanasie in katholieke ziekenhuizen

Dit bericht delen

Open Vld is niet te spreken over de manier waarop katholieke ziekenhuizen omgaan met euthanasieaanvragen. Heel wat katholieke ziekenhuizen maken nog steeds gebruik van grijze zones in de wetgeving om euthanasie op zijn minst te ontmoedigen. ‘De verplichte palliatieve filter is niet menselijk en holt de wet uit’, zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.

“Euthanasie vragen is een recht. Het kan niet dat machtige katholieke ziekenhuizen dit recht uithollen, mensen ontmoedigen of tegenwerken”, schrijft Rutten op Twitter, als reactie op het nieuws dat De Morgen naar buiten bracht. “Een burgerwet staat boven de bisschoppenwil.”

De ‘palliatieve filter’ is een concept dat bij de opstelling van de euthanasiewet in 2002 door de bisschoppenconferentie als idee naar voren geschoven werd. De filter houdt in dat de euthanasievragen gefilterd moeten worden. Niet elke euthanasievraag is immers een echte vraag om levensbeëindiging, maar eerder een vraag om hulp om dat levenseinde draaglijk te maken. Zo luidt de redenering.

‘NIET BOVEN DE WET’

Ook Ruttens partijgenoot en Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht benadrukt in een persbericht dat katholieke zorginstellingen “niet boven de wet staan”.

“Het is al langer geweten dat katholieke zorginstellingen ‘creatief’ omspringen met de euthanasiewet. Het is hoog tijd om hen tot de orde te roepen”, aldus De Gucht. De Open Vld’er wil naar eigen zeggen gerust het debat over de tekortkomingen van de euthanasiewet aangaan. “Maar mensen die om euthanasie vragen en voldoen aan de voorwaarden moeten euthanasie kunnen krijgen. Zo simpel is dat. Katholieke zorginstellingen mogen mensen dat recht niet ontnemen”, aldus De Gucht.

Bron: www.demorgen.be (13 februari 2020)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Lesbische meemoeders moeten eigen kind niet langer adopteren

Algemeen

Heraanleg Grote Markt uitgesteld: “Voor de uitvoering pinnen we ons niet vast op deze legislatuur”