Algemeen

Binnenkort verplichte EHBO-lessen op school?

Dit bericht delen

Gemeenschapssenator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) pleit voor verplichte EHBO-lessen op school. Hij wil daarmee een vervolg breien aan het initiatief van de Belgische Cardiologische Liga, die onlangs het belang om in te grijpen wanneer iemand een hartaanval heeft, onder de aandacht bracht. “Mensen zullen sneller durven reanimeren als ze weten hoe ze moeten reanimeren. Verplicht onderricht in reanimatietechnieken kan hiervoor zorgen”, denkt De Gucht.

“De tweejaarlijkse opfrissing van reanimatietechnieken van kindsbeen af kan vele mensenlevens redden”
Jean-Jaques De Gucht

Met het promotiefilmpje ‘Durf redden’ riep de Cardiologische Liga recent mensen op “durven” in te grijpen wanneer iemand een hartstilstand heeft. Zaterdag vroeg Vlaams minister-president Kris Peeters ook aandacht voor de cursussen EHBO die aangeboden worden door het Vlaamse Kruis en getuigde hij over zijn eigen gevoel van machteloosheid wanneer hij zelf niet in staat bleek iemand verder te helpen.

Kosteloze cursus
De Gucht juicht het initiatief van de Belgisch Cardiologische Liga en de aandacht van de minister-president voor EHBO-cursussen toe. Hij ziet een structurele oplossing door de invoering van het verplicht onderricht in EHBO in het basis- en secundair onderwijs. “Mensen zullen sneller durven handelen als ze weten hoe ze moeten reanimeren. De tweejaarlijkse opfrissing van reanimatietechnieken van kindsbeen af kan vele mensenlevens redden”.

Concreet pleit hij er in een resolutie in het Vlaams parlement voor dat in de eerste, tweede en derde graad van het basis- en secundair onderwijs onderricht in EHBO verplicht wordt gemaakt. In samenspraak met het Rode Kruis Vlaanderen en de Belgian Resusication Council moet daarom een lesinhoud opgesteld worden die leerlingen reanimatietechnieken bijbrengt en leerkrachten moeten een kosteloze cursus kunnen volgen.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De Gucht: “Nieuwjaarsfeest moet volgend jaar goedkoper”

Algemeen

Coronavirus: België heeft z’n exitstrategie vastgelegd