Algemeen

Bib op de Pupillen, maar wat daarna?

Dit bericht delen

 

OPEN VLD HEKELT GELDVERSLINDEND COMPROMIS VAN MEERDERHEID

CD&V dreigt geïsoleerd te raken in het Pupillen-dossier. De gemeenteraad gaf groen licht aan de realisatie van een bibliotheek op een deel van de Pupillen-site, maar D’Haese en co laten voorlopig in het midden wat er met de rest van het terrein moet gebeuren. CD&V wil dat het nieuwe administratief centrum op termijn van de Post-site naar de Pupillen verhuist. Dat staat ook in het bestuursakkoord met N-VA en SD&P maar het is geen geheim dat alleen CD&V dat scenario écht wil. Open Vld klaagt de geldverspilling aan die dit alles met zich meebrengt.

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) legde dinsdagavond op de gemeenteraad de vinger op de wonde. De Pupillen lag in de vorige legislatuur aan de basis van tal van ruzies tussen meerderheidspartijen. Socialisten willen het stadhuis in De Post, CD&V aan de Pupillen. De coalitie N-VA, CD&V en SD&P blinkt uit in samenhorigheid, maar als je de poppen aan het dansen wil krijgen, dan leg je het Pupillen-dossier op tafel. Dat is wat De Gucht heeft gedaan. “Er werd gestemd over de ontwikkeling van de stadsbibliotheek in de oude kazerne van de gerechtelijke politie van de Pupillen. Open Vld juicht dat toe maar stelt zich vragen over de verdere invulling. Er blijft namelijk veel onduidelijkheid over het beleidsplan en de begroting waarin de Pupillen een belangrijke rol spelen”, zegt De Gucht. “CD&V en socialisten gingen vanaf het begin van deze bestuursmeerderheid in de clinch over de locatie van het nieuw administratief centrum. Het uiteindelijke peperdure compromis zou zijn om het administratief centrum eerst onder te brengen in de Postsite en vervolgens opnieuw te verhuizen naar de Pupillen.” De Open Vld wijst naar het prijskaartje. “De Postsite wordt sinds begin dit jaar gedurende negen jaar gehuurd tegen een prijs van 700.000 euro per jaar. Op dit moment gaat het om een cascogebouw dat nog volledig moet ingericht worden. Die kost moet er nog bijkomen”, zegt de Open Vld. “In de begroting is ingeschreven dat de verkoop van een deel van de Pupillen 4.250.000 euro moet opbrengen. Het gaat om een gebouw dat als beschermd erfgoed is ingeschreven en dus vraag ik me af of het wel zoveel geld zal opbrengen.”

Masterplan

De verkoop strookt ook niet met de wensen van CD&V, want dat betekent dat het stadhuis niet op de Pupillen terechtkomt op termijn. Karim Van Overmeire, die op de gemeenteraad de realisatie van de bibliotheek verdedigde, ziet het probleem niet. Al blijkt uit zijn woorden ook niet dat de stadsdiensten uiteindelijk naar de Pupillen komen. “Het gemeentebedrijf AGSA heeft nu de opdracht gekregen om een masterplan uit te tekenen en de mogelijkheden te onderzoeken. Als je het Huis De Bolle en het Landhuis en de andere gebouwen aan het stadhuis meerekent, dan kan dat 4,25 miljoen euro opbrengen. We denken aan een publiek-private samenwerking”, zegt Van Overmeire, die 12,7 miljoen euro krijgt om een bibliotheek van 3.478 vierkante meter te bouwen. “Dit akkoord lag in de lijn van de verwachtingen gezien de eensgezindheid binnen het bestuur”, zegt Eddy Couckuyt van CD&V. “Voor CD&V blijft de verdere ontwikkeling van een totale visie op de Pupillensite echter een must. We zijn dan ook blij dat er onmiddellijk werk wordt gemaakt van de opmaak van het masterplan.”

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht trekt in Oost-Vlaanderen

Algemeen

De argumenten van de tegenstanders zijn toch absurd?