Algemeen

“GELOOFWAARDIGHEID HOMANS AANGETAST”

Dit bericht delen

Meerderheidspartij Open Vld heeft kritiek op de manier waarop Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) het dossier van de Fatih-moskee in Beringen heeft aangepakt. “Het is duidelijk dat haar communicatie mank loopt. Haar geloofwaardigheid is aangetast”. Dat zei Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht voor aanvang van een extra vergadering in het Vlaams Parlement. Ook coalitiepartner CD&V heeft vragen bij het optreden van de N-VA-minister. Homans zelf zegt dat ze recht in haar schoenen staat.

De commissie Bestuurszaken van het Vlaams Parlement buigt zich vandaag over de beslissing van minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans om de procedure op te starten voor het intrekken van de vergunning van de Fatih-moskee in Beringen. Volgens de minister blijkt uit informatie van de Staatsveiligheid dat de werking van de moskee in strijd is met de erkenningsvoorwaarden voor moskeeën die zij als Vlaams minister moet bewaken.

Maar de Staatsveiligheid plaatste zelf al vraagtekens bij die interpretatie. In een uitzonderlijke demarche liet de inlichtingendienst weten dat “elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst zelf nooit werden getrokken”.

CD&V: “Politiek spelletje”
Niet alleen de oppositie, maar ook coalitiepartners Open Vld en CD&V eisen tekst en uitleg van minister Homans. “Ik heb de indruk dat zij de rapporten van Staatsveiligheid op een bepaalde manier aanwendt om haar punt te maken en er meer een politiek spelletje van maakt dan een zorgvuldige aanpak van de polarisatie in onze maatschappij”, zegt CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel aan VTM NIEUWS.

Open Vld: “Geloofwaardigheid aangetast”
Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht gaat nog een stapje verder en verwijt de minister “manke communicatie” en zegt dat “haar geloofwaardigheid is aangetast”.

“Alle argumenten bij”
Homans zelf vertelde voor aanvang van de vergadering dat ze recht in haar schoenen staat. “Ik heb alle argumenten bij om te verantwoorden waarop ik die procedure heb opgestart en zal ermee doorgaan”, zei ze aan VTM NIEUWS. Wat Homans van de kritiek van de coalitiepartners vindt? “We zullen zien wat ze zeggen na de commissiezitting.”

Staatsveiligheid
De vergadering start met een uiteenzetting van Jaak Raes, administrateur-generaal van Staatsveiligheid. Die toelichting gebeurt achter gesloten deuren. Nadien volgt een debat met de parlementsleden. Dat deel van de vergadering is wel openbaar. 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht op vinkenzetting

Algemeen

Open Vld niet blij met locatie crematorium