Algemeen

Artsen eisen dat taboe wordt doorbroken

Dit bericht delen

‘Elke levensbeëindiging is een daad van menselijkheid, die slechts in laatste instantie wordt gesteld. Waarom zou men minderjarigen deze ultieme mogelijkheid ontzeggen?’

Euthanasie bij kinderen moet nu mogelijk gemaakt worden. Dat eisen zestien pediaters – ook van katholieke ziekenhuizen – in een opmerkelijke brief.

“Elke levensbeëindiging is een daad van menselijkheid, die slechts in laatste instantie wordt gesteld. Waarom zou men minderjarigen deze ultieme mogelijkheid ontzeggen?” Dat vragen zestien kinderartsen, verbonden aan verschillende Belgische ziekenhuizen waaronder zelfs enkele katholieke instellingen, zich af in een open brief verderop in deze krant. Zij willen dat de Senaat, die zich momenteel buigt over de uitbreiding van de bestaande wetgeving op euthanasie, niet langer talmt en zo snel mogelijk een wettelijk kader schept. Want het is niet omdat euthanasie bij minderjarigen momenteel onwettelijk is én een gigantisch taboe, dat het niet gebeurt. Aangezien het om een illegale praktijk gaat, worden er geen cijfers bijgehouden. Een rondvraag van de VUB en de UGent uit 2010 leerde echter dat er toen dertien gevallen bekend waren in België in de voorafgaande achttien maanden. Het ging om kinderen tussen één en zeventien jaar. De situaties die de kinderartsen in hun praktijk zien zijn schrijnend. Zo schrijnend dat zij willen dat er nu eindelijk iets verandert. In de Senaat staan vanochtend opnieuw debatten op het programma over de uitbreiding van de tien jaar oude wet op euthanasie. Een alliantie van meerderheidspartijen sp.a, PS, Open Vld en MR diende voor de zomer – dik tegen de zin van coalitiepartners CD&V en cdH – daartoe voorstellen in. Zij willen een uitbreiding van de wet naar oordeelkundige minderjarigen, mits die toestemming hebben van hun ouders en een heel team aan behandelende artsen ook achter die beslissing staat. De kans dat CD&V en cdH zich daarin zullen kunnen vinden, is nagenoeg onbestaande. Met de hulp van N-VA daarentegen is een meerderheid wel mogelijk. Zij dienden zelf ook een wetsvoorstel in, maar willen psychisch lijden uitsluiten en euthanasie enkel toestaan in geval van terminale ziekte. Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), een van de grote voorvechters van de uitbreiding van de wet, maakt zich sterk dat een akkoord binnen afzienbare termijn mogelijk is. “Zeker voor fysiek lijden hoop ik zo snel mogelijk op een oplossing. Voor de rest kijk ik uit naar de standpunten van de verschillende partijen.”

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Geen auto’s meer door Margrietstraat bij begin en einde schooldag

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht: «Leer Vlaamse kleuters Franse liedjes»