Algemeen

Doe iets of stap uit regering

Dit bericht delen

De rijzende sterren binnen Open Vld willen niet dat de partij nog langer in de federale regering blijft zitten, als premier Van Rompuy het begrotingstekort niet met drastische maatregelen bestrijdt. “De stelling dat wij niets kunnen doen aan het enorme tekort en dat wij pas tegen 2015 opnieuw evenwicht zullen bekomen, is gewoon onaanvaardbaar”, schrijven twaalf jonge Open Vld’ers in een open brief.

“Wij geven geen verder commentaar. Het heeft ons een paar dagen gekost om dit samen uit werken, maar wij hebben nu alles van ons afgeschreven”. Meer uitleg wil Annick De Ridder niet geven over de open brief. Samen met elf andere jonge Open Vld’ers, onder wie Mathias De Clercq, Jean-Jacques De Gucht en Alexander De Croo, geeft de jonge politica aan dat de komende begrotingsbesprekingen cruciaal zullen zijn voor de toekomst van Open Vld binnen de federale regering.

“Een koerswijziging is noodzakelijk”, luidt het. “Wij kunnen enkel in de federale regering blijven als wij daar een beleid kunnen voeren met sterke liberale accenten. Als Open Vld er niet in slaagt de coalitiepartners te overtuigen om structurele hervormingen door te voeren en de staatsfinanciën zo snel mogelijk weer op orde te brengen, dan is er geen enkele reden om langer in de regering te zitten”, luidt het.

Bij de partijleiding wordt de open brief niet als een kaakslag ervaren, hoewel Guy Verhofstadt eerder stelde dat zijn partij op federaal vlak een loyale coalitiepartner zou zijn. “Dat blijft ook”, benadrukt Tom Ongena, politiek directeur. “Dat de jonge generatie zich nu roert, is positief. Het toont aan dat zij bekommerd zijn om de budgettaire toestand van dit land. Tenslotte zullen zij het ook zijn die de last moeten dragen als er geen structurerele maatregelen komen. Maar inhoudelijk zit de partijleiding op dezelfde golflengte als de jongeren”.

Opnieuw mensenpartij

De jongeren schromen er zich ook niet voor om de partijtop te bekritiseren over de strategie van de voorbije jaren. “De afgelopen jaren was er een fundamenteel gebrek aan een duidelijk profiel. Door in 2007 mee te stappen in een wankele regering werden wij meegesleurd in een spiraal van negativisme en uitzichtloosheid. Pure partijpolitieke berekening, strategie en marketing kwamen in de plaats van een bezielende maatschappelijke visie op lange termijn”, luidt het staalhard. “Onze partij moet opnieuw een ideeën- en mensenpartij worden”.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Euthanasie – Onkelinx gaat werk maken van rechtsgrond voor vergoeding tweede advies

Algemeen

De Gucht: “wie zijn huis opwaardeert, moet beloond worden”