Algemeen

Afscheid van een aantal collega’s in de gemeenteraad…

Dit bericht delen

Beste Serge, Godelieve en Willy,
Collega’s,

Een mens neemt een beslissing om twee redenen – de goede reden, en de echte reden.

Dit zal ongetwijfeld ook zo geweest zijn bij elk van jullie toen jullie de beslissing namen om niet meer deel te nemen aan de verkiezingen van 14 oktober.

En het zal wel zo zijn dat bij elk van jullie dit ook gepaard ging met heel wat overwegingen, met heel wat emoties, en mogelijks zal dat voor de één al wat gemakkelijker geweest zijn dan voor de andere. Hoe dan ook, als bijna ex-collega kan ik alleen maar respect en begrip opbrengen voor de beslissing die elk van jullie namen.

 

Willy, laat me toe dat ik bij jou begin. Tenslotte ben jij de man met de meeste dienstjaren op de teller, de man met de meest bewogen politieke carrière!

Ik herinner me nog jouw verkiezingsfoto’s van de tijd toen je begon. Mooie foto was dat! En vooral, jij bleef er steeds even goed uitzien! Al die verkiezingen…met dank aan die bewuste foto!!

Als schepen van Jeugd, Sport, Gezinszorg, Welzijn en Vrije tijd heb jij ongetwijfeld gedurende 12 jaar je stempel gedrukt op Aalst. Niet alleen je alom tegenwoordig zijn op alle activiteiten, maar vooral een aantal initiatieven die je hebt gestart, verdienen om even in ter herinnering te worden gebracht. Jij was de man die ooit startte met de openlucht ijsschaatsbaan, met de kindergemeenteraad, met de Roefeldag. Je realiseerde de sporthal in de Faluintjes. Jij zorgde voor de aanleg van het nieuwe speelterrein aan de Osbroek, aan de Vismijn, aan het zwembad. Jij zorgde voor de eerste VTM zomertoer in Aalst.

Naast jouw politieke activiteiten was je ook een succesvol ondernemer en, hoeft het gezegd, ook een carnavalist in hart en nieren. Ook in de carnavalsstoet ben je trendsetter voor kwaliteit geweest met je groep Lotjonslos. Maar bovenal was je een joviale, minzame collega.

Na vele jaren inzet voor onze stad zet je nu een punt achter deze mooie loopbaan. Het zal misschien wat wennen worden om na 36 jaar geen commissies en gemeenteraden meer te moeten bijwonen, maar ik ben ervan overtuigd dat je snel opnieuw een project zal vinden waar je kan voor gaan. Wij zijn je dankbaar voor wat je voor Aalst betekend hebt.

 

Ook Godelieve was geen kandidaat meer voor deze verkiezingen. Ze wou op die manier ruimte maken voor jongeren. Met een gemengde loopbaan in gemeenteraad en OCMW kent de stad voor haar geen geheimen meer. Godelieve was en is een product van het sociaal-liberalisme, dat de liberale partij vele jaren incountournable gemaakt heeft in Aalst. Godelieve stond heel dicht bij de mensen. Door haar grote bereikbaarheid en inzet zorgde zij voor een menselijk gelaat van de politiek naar de burgers.

Als politica had zij ook een zeer directe stijl. De kortste afstand tussen twee punten is de rechte lijn. Dit is een stijl die wel eens durft te botsen in de politiek. Het heeft wel het voordeel van de duidelijkheid. Bij Godelieve was dit vooral ingegeven door haar eerlijkheid en de afkeer voor onrechtvaardigheid.

Godelieve was Aalstenaar maar haar echte roots waren, zijn en zullen altijd blijven: Herdersem. Herdersem is één van de vele deelgemeenten van Aalst met een bloeiend verenigingsleven. Dit was de echte biotoop van Godelieve. In deze tijden van sociale media, facebook en twitter is het directe menselijk contact nog altijd goud waard. Dit was het handelsmerk van Godelieve. De Herdersemse dossiers werden met een vergrootglas bekeken. Menig schepen kreeg Godelieve op bezoek waarbij zij de puntjes op de ‘i’ zette. Herdersem boven!

Wij weten dat Godelieve haar inzet voor de verenigingen en de mensen onverminderd zal verderzetten. Dit warme engagement staat los van een politiek mandaat.

 

Collega’s, Winston Churchill zei ooit: “Een politicus denkt aan de volgende verkiezing, een staatsman aan de toekomst.”

Serge, dat citaat gaat zeker voor jou op. De toekomst van onze stad. Dat was jouw eerste prioriteit.

Al ben jij degene met de kortste politieke loopbaan in deze gemeenteraad, het waren wel jaren die we niet vlug zullen vergeten… 12 jaar, waarvan 10 jaar schepen, maar zoals ik al zei: wat voor een 10 jaar!

Het waren heel intense, soms zelfs helse, jaren, maar er waren ook heel wat mooie momenten, met herinneringen om te blijven koesteren, zowel op het vlak van de politieke verwezenlijkingen, als op het menselijke vlak.

In de ruime financiële wereld binnen de politiek en ook daarbuiten is jouw naam een gevestigde waarde, een certitude eigenlijk. Op een heel verantwoordelijke manier ben jij steeds omgegaan met onze stadsfinanciën. Jij wist als geen ander steeds duidelijk te maken dat we als verkozene steeds met het geld van de belastingbetaler aan het werk waren. Elke cent diende twee keer te worden omgedraaid.

Jouw expertise terzake wordt ook geïllustreerd door de vele persartikelen waarin je werd vermeld: een goeie score in Het Laatste Nieuws, interviews ook in Trends en De Standaard. Je bespaarde Aalst het lot van vele tientallen andere gemeenten ten gevolge van het debacle van de kapitaalverhoging van de Gemeentelijke Holding: zware financiële verliezen zullen hen nog lang achtervolgen. Door jouw inzicht en analyse werd ons dit in Aalst bespaard gebleven.

Jouw brede kijk op de dingen, jouw omgang met elkeen getuigde van klasse. Met politiek stoppen op je hoogtepunt, op een moment dat je met opgeheven hoofd jouw portefeuille kunt doorgeven wetende dat je hebt gedaan wat moest, dat is echt niet aan iedereen gegeven.

Ik zou willen besluiten met de volgende boodschap aan elkeen die ons vanavond verlaat: Wat voor je ligt en wat achter je ligt is niets vergeleken met wat er binnen in je ligt”

Het ga jullie goed!
Vera Van der Borght

Andere nieuwsberichten

Algemeen

3.000 euro voor goede doelen met ‘Ine Feest’

Algemeen

Schilderij stuk? Bel maar met de minister