Algemeen

Drugsspuiten gevonden op speelplein

Dit bericht delen

Het speelplein van Kerrebroek in Aalst is voor onbepaalde tijd afgesloten, nadat er drugsspuiten zijn gevonden. Gezinnen met kinderen vermijden het plein, dat steeds meer een trekpleister wordt voor hangjongeren en drugsgebruikers. Open Vld wil dat het speelplein tijdens de schooluren uitsluitend door de kleuters van de aanpalende kleuterschool ’t Ooievaarsnest wordt gebruikt.

De liberale oppositiepartij zet het probleem volgende dinsdag op de agenda van de gemeenteraad. “In de onmiddellijke omgeving vande stedelijke kleuterschool ’t Ooievaarsnest, nabij Kerrebroek, ligt een speelplein omgeven door groen. Dat is met de jaren in vervalgeraakt. Hierdoor zijn omwonenden minder geneigd het speelplein op te zoeken en dat leidt op zijn beurt tot verdere verloedering”,zegt gemeenteraadslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). “Dat is jammer aangezien een veilige en groene speelruimte voorinwoners en vooral jonge gezinnen met kinderen belangrijk is.”

De speeltoestellen zijn nog altijd dezelfde als die van tien jaar geleden. Gisteren, op een woensdagnamiddag, was het speelpleingewoon dicht. “We hebben dit jaar de speeltuin van het stadspark vernieuwd. Er is geen budget om in een keer alle speeltoestellen inalle parkjes van de stad te vernieuwen. Maar het komt er zeker van op termijn. Herstellingen zullen wel sneller gebeuren”, zegt IweinDe Koninck (CD&V), schepen van Jeugd.

Herstellingswerken

Mireille De Dobbeleer van de dienst Jeugd legt uit waarom het speelplein afgesloten wordt. “Er is drugsoverlast. Overdag, ’s nachts, alle dagen van de week hebben we daarmee te maken in Kerrebroek. Nadat er naalden werden gevonden op het speelplein, heeft de wijkagent het afgesloten. Er waren putten gemaakt aan de glijbanen, waarschijnlijk om iets te verstoppen, waardoor er op die plaatsen herstellingen moeten gebeuren. De stad zal dat zo snel mogelijk doen”, zegt De Dobbeleer.

Kleuterschool

Jean-Jacques De Gucht ziet een oplossing in een nauwere samenwerking met de school. “Een oplossing voor het speelplein betekent investeren in de lokale gemeenschap. In de eerste plaats moet het plein geherwaardeerd worden. Maar aanvullend lijkt het interessant te bekijken of de aangrenzende kleuterschool geen gebruik kan maken van het plein. Het zou een meerwaarde kunnen zijn als de kleuters tijdens de schooluren het pleintje kunnen gebruiken als speelplaats. Kinderen kunnen onder toezicht in een veilige omgeving het speelplein ontdekken. Dat kan hen ertoe bewegen ook na de schooluren elkaar daar te ontmoeten”, zegt De Gucht. “Wanneer het plein regelmatig gebruikt wordt, kan dat een positief aanzuigeffect creëren voor sociaal contact tussen alle buurtbewoners.”

Of het daarmee gedaan zal zijn met drugsoverlast op Kerrebroek, is maar de vraag. “Je overvalt me een beetje met de vraag. Ik zal hierover samenzitten met de politie om een oplossing uit te werken om het drugsprobleem aan te pakken”, besluit schepen Iwein De Koninck.

RUTGER LIEVENS

Andere nieuwsberichten

Algemeen

‘Daens had evengoed kunnen floppen’

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht in De Zevende Dag over de leefbaarheid in Aalst