Algemeen

8 op 10 zijn voorstander van euthanasie bij dementie

Dit bericht delen

Een overweldigende meerderheid van de Vlamingen vindt dat mensen die lijden aan dementie recht hebben op euthanasie. Dat is in de huidige wetgeving onmogelijk: wie te lang wacht en niet meer wilsbekwaam is, kan geen euthanasie meer krijgen, zelfs al heeft die persoon dat vooraf neergeschreven in een wilsverklaring.

“Het hoge cijfer verbaast me niets”, zegt euthanasiespecialist Wim Distelmans. “Ik geef tot drie keer per week lezingen en mensen zijn echt boos omdat dit nog steeds niet wettelijk is geregeld.”

Tien jaar geleden schreef Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) al een voorstel om euthanasie toe te laten bij mensen die in een vegetatieve toestand zijn beland door een hersenaandoening. “Maar omdat daar nog altijd op een ideologische manier naar wordt gekeken, is er nog altijd niets mee gebeurd.”

Opvallend: in Wallonië is slechts 49% voorstander van een uitbreiding van de wet. Een cultuurverschil, vermoedt Distelmans: “Artsen beslissen daar vaker in de plaats van de patiënt, die lijdzaam ondergaat”. De Gucht ziet een andere verklaring: “Een groot deel van de Walen vormt zijn opinie aan de hand van info die ze vergaren via Franse tv-zenders. Ik zou het geen cultuurverschil noemen, maar een mediaverschil.”

Bron: Het Laatste Nieuws – 17 december 2019 

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht trouwt met zijn Charlotte

Algemeen

Al 460.000 euro huur voor leeg gebouw