Algemeen

“Zweem van vriendjespolitiek rond Hopzaal”

Dit bericht delen

Vzw Dallas is deze week tot de nieuwe concessionaris van de Hopzaal in Aalst benoemd door het stadsbestuur, maar volgens Open Vld gebeurde dat niet helemaal correct. De partij legt een huishoudelijk reglement van de Hopzaal op tafel dat dateert van 23 juli waarin vzw Dallas al als concessionaris wordt genoemd, ook al vond de toewijzing pas afgelopen maandag plaats.

Op 23 juli stuurde de dienst Jeugd een mail rond naar de stuurgroep van de Hopzaal met daarin enkele documenten en de vraag om die te bekijken. Bij de documenten zit er een huishoudelijk reglement waarin vzw Dallas dan al wordt genoemd als de nieuwe concessionaris van de ‘Hopclub’. Zo staat er onder meer in dat vzw Dallas de aanvragen zal behandelen, dat er geen geluidsinstallatie mag worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van vzw Dallas en dat vzw Dallas de politie zal verwittigen als het feestje langer duurt dan 5 uur ’s ochtends. Nochtans waren er tien kandidaten voor de uitbating van de stedelijke fuifzaal aan de Hopmarkt.

Rembert Van den Bosch zit voor Open Vld in de stuurgroep die de opstart van de Hopzaal tot een goed einde moet brengen en volgde de selectieprocedure van nabij.

Belastinggeld

“Open Vld heeft van in het begin voorbehoud aangetekend tegen een stedelijke fuifzaal. Volgens ons moet belastinggeld daar niet aan besteed worden en laat je het verhuren van fuifzalen beter aan de privé over”, zegt hij. “Als je dan zo’n mail ziet passeren wanneer de open oproep nog loopt, dan kan je je de vraag stellen waarom je de selectieprocedure überhaupt nog organiseert. Dit heeft toch een beetje een zweem van vriendjespolitiek”, zegt Rembert.

Iwein De Koninck (CD&V), schepen van Jeugd, ziet geen graten in de mail van zijn medewerkster en het feit dat de concessionaris weken voor de aanduiding al in het huishoudelijk reglement is vernoemd. “Het gaat om een oud document, maar het klopt dat alles vanuit de dienst Jeugd is voorbereid om het aan Dallas te geven. Wettelijk is dat geen probleem”, zegt de schepen. “De politiek koos ervoor om een open oproep te lanceren. Er waren tien kandidaten waarvan er vier zich zijn komen verdedigen. Vzw Dallas stak er met kop en schouders bovenuit”, zegt De Koninck.

Klank zonder beeld

“Weet je dat een van de andere kandidaten onrechtstreeks Dallas nog gepromoot heeft tijdens de selectiegesprekken? De kandidaat vertelde dat in de Hopzaal evenementen voor jongeren zouden moeten plaatsvinden zoals we ze nu al meegemaakt hebben in de Rozemarijnstraat. Hij vernoemde ook Klank Zonder Beeld, de afterparty van Kaleidoscoop. Toevallig zijn dat twee evenementen van vzw Dallas. Dat zegt genoeg zeker?”

Het Laatste Nieuws – Rutger Lievens

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Minister Geens: ‘Homofoob geweld te weinig vervolgd’

Algemeen

Politie gaat criminaliteit via data voorspellen