Algemeen

Teleurstellende cijfers Open Monumentenkaart in schril contrast met succesvolle Museumpas

Dit bericht delen

De bijna 3.000 leden van onroerenderfgoedorganisatie Herita maken amper gebruik van hun Open Monumentenkaart om gratis een monument te bezoeken. Dat gebeurde in 2019 zelfs amper 74 keer, zo blijkt uit cijfers die Open Vld-parlementslid Jean-Jacques De Gucht heeft opgevraagd. De cijfers staan volgens De Gucht “in schril contrast met het succes van de Museumpas”. Die pas ging de voorbije twee jaar 150.000 keer over de toonbank. De Open Vld’er pleit voor de integratie van de Open Monumentenkaart en de Museumpas.

Wie het erfgoed in Vlaanderen wil steunen, kan lid worden van Open Monumenten, de ledenbeweging van onroerenderfgoedorganisatie Herita. Die beweging telt dit jaar 2.917 leden. Dat zijn er amper 90 meer dan vorig jaar. Leden van Open Monumenten krijgen een bon waarmee ze elk jaar ook gratis één monument in Vlaanderen kunnen bezoeken. Maar dat gebeurt amper. Uit cijfers die Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht heeft opgevraagd bij minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) blijkt dat de bon vorig jaar amper 74 keer is gebruikt door leden van Open Monumenten. Volgens De Gucht staan de “teleurstellende cijfers van de Open Monumentenkaart in schril contrast met het gigantische succes van de Museumpas”. Die pas, waarmee houders voor een bedrag van 59 euro een jaar lang een groot pakket musea kunnen bezoeken, ging afgelopen twee jaar maar liefst 150.000 keer over de toonbank. Sinds de lancering steeg het aantal deelnemende musea van 100 naar 178 en er komen er nog steeds bij.

De Gucht dringt aan op de integratie van de Open Monumentenkaart en de Museumpas, zoals trouwens ook in het regeerakkoord staat. “Beide initiatieven zouden elkaar op die manier kunnen versterken, wat ook de naamsbekendheid en het gebruik van de Open Monumentenkaart zal vergroten”, zegt De Gucht.

Bron: belga (25 november 2020)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Overtuigd liberaal!

Algemeen

Aalst verkeersveilig maken