Algemeen

Rutten stuurt Beke wandelen

Dit bericht delen

Het conflict tussen liberalen, socialisten en christendemocraten over euthanasie gaat crescendo. Op een moment dat CD&V overleg binnen de meerderheid vraagt, eist Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten dat de nieuwe regeling voor minderjarigen zeker voor de zomer in de Senaat wordt goedgekeurd. Rutten verdenkt CD&V-voorzitter Wouter Beke van vertragingsmanoeuvres. Farid El Mabrouk

‘Dit is geen thema om politieke spelletjes rond te spelen. Dit vraagt een brede consensus en geen houding van partijen die anderen iets oplepelen’. CD&V-voorzitter Wouter Beke verwoordde zondag nog maar eens de woede die bij zijn partij leeft over de liberale en socialistische coalitiepartners, die deze week zonder CD&V daarvan te informeren een reeks wetsvoorstellen indienden om straks euthanasie ook mogelijk te maken voor minderjarigen. Dat er eerst nog overleg volgt binnen de meerderheid is voor Beke niet meer dan logisch.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vreest echter dat de CD&V-vraag alleen maar een manier is om de zaken te vertragen. ‘Ik hoop dat CD&V niet aanstuurt op vertragingsmanoeuvres om zeker niet tot een stemming te komen’, liet ze gisteren weten. Samen met indiener senator Jean-Jacques De Gucht benadrukt ze dat er verschillende keren overleg is geweest en dat iedereen dus zijn inbreng heeft kunnen doen. Naar elkaar luisteren tijdens het parlementair debat kan, maar apart meerderheidsoverleg om met de regeringspartijen een voorstel uit te werken komt er dus niet. ‘In belangrijke ethische kwesties als deze moet het parlement het eerste en het laatste woord hebben’, klinkt het.

Nog voor de zomer

Open VLD eist ook dat de Senaat nog voor de zomer over de nieuwe euthanasieregeling stemt. ‘Anders verdwijnt het debat opnieuw naar de Griekse kalender. En dat is een klap in het gezicht voor zowel de vrije keuze van mensen als van al wie beroepshalve met uitzichtloos en ondraaglijk lijden te maken krijgt.’

Er komt dus vrijwel zeker een wisselmeerderheid met de groenen en/of N-VA, die ook achter euthanasie voor minderjarigen staan. CD&V ziet dit niet zitten of wil hoogstens euthanasie toestaan voor jongeren van 15 jaar en ouder. Die leeftijdsgrens kan niet voor de andere partijen.

‘U liegt’

Dat het dossier de sfeer binnen de regering niet echt bevordert, bewees ook het debat in De Zevende Dag. CD&V-senatrice­ Els Van Hoof en haar SP.A-collega Guy Swennen zaten elkaar constant in het haar. ‘U zit hier pertinent te liegen’, wierp Van Hoof Swennen voor de voeten.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Stad Aalst en Vlaamse Waterweg hervatten gesprekken over overslagcentrum Wijngaardveld

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht haalt CNN met euthanasiewet