Algemeen

Open Vld wil anonimiteit politie beter beschermen

Dit bericht delen

Open Vld-senator Jean-Jacques De Gucht heeft een wetsvoorstel klaar dat de anonimiteit van politiemensen betrokken bij een schietincident beter moet beschermen. Dat moet de betrokken agenten minder kwetsbaar maken voor wraakacties door nabestaanden. Nu volstaat het immers om een klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen om de identiteit van de betrokken agenten te weten te komen.

Agenten van een speciaal interventieteam genieten normaal gezien anonimiteit indien ze betrokken zijn bij een schietincident. Die anonimiteit kan echter niet meer gegarandeerd worden als iemand klacht indient tegen de agenten bij de onderzoeksrechter. Aan het eind van het onderzoek wordt de identiteit van de agent(en) normaal gezien vrijgegeven. De broer en zus van Hakim Benladghem, de terrorismeverdachte die vorige week op de A8 werd neergeschoten door de Brusselse politie, stellen zich burgerlijke partij voor hun broer.

Bivakmuts
Volgens Open Vld-senator De Gucht moet dit hiaat in de wetgeving snel weggewerkt worden. “Criminelen hebben vandaag de dag de mogelijkheid om agenten van hun bivakmuts te ontdoen. Zowel zij als hun familie komen hierdoor onnodig in gevaar. Uiteraard moet er de mogelijkheid zijn om procedurefouten na te gaan. Maar er moet een filter ingevoerd worden die dit soort aanklachten van burgerlijke partij weerhoudt om de bescherming van de agent en zijn familie te vrijwaren”, zegt De Gucht.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jong Vld Evergem organiseert Oost-Vlaams kopstukkendebat

Algemeen

Vlaams Gewest en stad Aalst trekken 254.100 euro uit voor onderzoek naar fietstunnels aan Haring, Colruyt en Burgemeestersplein