Algemeen

Open VLD wil abortus volledig uit strafrecht halen

Dit bericht delen

Terwijl aartsbisschop André- Joseph Léonard de abortuswet een ‘drama’ noemt, laat senator Jean-Jacques De Gucht weten dat Open VLD abortus helemaal uit het strafrecht wil halen.

Het is een kwarteeuw geleden dat de abortuswet in ons land werd goedgekeurd, waardoor abortus onder bepaalde omstandigheden toegelaten is. De Vlaamse liberalen willen nu een stap verder gaan. ‘Dat was een belangrijkste eerste stap, nu moet de volgende stap gedaan worden: abortus uit het strafrecht halen’, liet Open VLD-senator Jean-Jacques De Gucht, specialist in ethische kwesties, in De Zondag weten. ‘Mensen die voor zwangerschapsafbreking kiezen, doen dat omdat ze het beste voor hebben met kinderen. Dat is geen strafbaar feit.’

Volgens De Gucht moet ook ernstig worden nagedacht over een wijzing van de wettelijke termijn waarin een abortus mogelijk is. ‘Nu moeten vrouwen na de termijn van twaalf weken naar het buitenland gaan voor abortus’, merkt De Gucht op. De abortuscentra vroegen onlangs nog een uitbreiding van de wettelijke termijn, die nu twaalf weken bedraagt.

In overleg met de sector wil De Gucht een wetsvoorstel op tafel leggen om abortus uit het strafwetboek te schrappen. ‘Dit is hoe dan ook een zaak van het parlement, niet van de regering’, zegt De Gucht. Meteen dreigt dit initiatief heibel te veroorzaken, want CD&V stond eerder ook al op de rem.

Tijdens de hoogmis van Pasen in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal noemde aartsbisschop André-Joseph Léonard de abortuswet een ‘drama’. ‘Een drama moet vandaag worden herdacht. Het was de 25ste verjaardag van de abortuswet in België’, zei Léonard. Volgens hem zijn sinds 1990 minstens 300.000 kinderen geaborteerd. ‘Het gaat altijd om slacht- offers die zich niet eens konden verdedigen. We mogen nooit vergeten dat we allemaal ooit dat kleine embryo, die foetus waren in de moederschoot. We zijn enkel hier omdat we gerespecteerd werden toen we ons in dat kwetsbare stadium van ons leven bevonden.

‘ Het hoofd van de katholieke kerk in België zei dat hij vrouwen die abortus plegen niet wil veroordelen. ‘Als christenen is het niet onze bedoeling de vrouwen te veroordelen die abortus meemaken, en nog minder diegenen die zelf het slachtoffer waren van hun omgeving. We willen alleen maar bevestigen dat we het kostbare leven van het ongeboren kind én de waardigheid van iedere vrouw met een warm hart willen verdedigen, en dat we de organisaties steunen die vrouwen helpen om hun kind te houden’.

WIM VAN DE VELDEN

Andere nieuwsberichten

Algemeen

“Mogelijkheid tot hoofddoekverbod in Franstalig gemeenschapsonderwijs schendt Grondwet niet”

Algemeen

Senaat keurt nieuwe resolutie over antisemitisme van Jean-Jacques De Gucht goed