Algemeen

Open Vld wil abortus uit strafrecht

Dit bericht delen

Uitspraak Léonard krijgt felle reacties Aartsbisschop Léonard hield wellicht zijn allerlaatste paaspreek voor zijn pensioen. Daarin haalde hij nog eens uit naar de abortuswet die net 25 jaar bestaat. Nogal wat vrouwenorganisaties namen er aanstoot aan. Open Vld wil de wet aanpakken. “We gaan er in de senaat werk van maken met als doel een rapport op te maken ter voorbereiding van een wetswijziging” 

Uitspraak Léonard krijgt felle reacties

Aartsbisschop Léonard hield wellicht zijn allerlaatste paaspreek voor zijn pensioen. Daarin haalde hij nog eens uit naar de abortuswet die net 25 jaar bestaat. Nogal wat vrouwenorganisaties namen er aanstoot aan. Open Vld wil de wet aanpakken. “We gaan er in de senaat werk van maken, als voorbereiding op een wetswijziging” Léonard maakte op zijn laatste paaspreek ervan gebruik om het over de abortuswet te hebben die vorige week 25 jaar bestond. Minstens 300.000 kinderen zijn ondertussen geaborteerd, zegt hij.

“Uiteraard allemaal slachtoffers die zich niet eens konden verdedigen.”

Op sociale media kwamen nogal wat reacties hierop.

Toch vindt rector Rik Torfs (KU Leuven) dat de reacties al bij al nog meevielen. “Toen Léonard vijf jaar geleden aantrad kreeg hij bij al zijn uitspraken veel zwaardere kritiek over zich. Nu valt het nog mee, doordat hij bijgeleerd heeft.

Gynaecoloog Marleen Temmerman vindt dat Léonard uit de bocht gaat. “Minstens een deel van die 300.000 abortussen was zonder die wetgeving ook gebeurd, maar in andere omstandigheden. Wie veel geld had, raakte toch aan een abortus. door naar het buitenland te gaan.”

Versoepeling abortuswet

De voorbije dagen hielden vrouwenorganisaties en abortuscentra pleidooien voor een versoepeling van de abortuswet. Nu mag een abortus maar 12 weken na de conceptie. Sommigen pleiten ervoor dit te verlengen, want nogal wat vrouwen trekken naar het buitenland. “Die wet is 25 jaar oud, die mag geëvalueerd worden”, vindt Temmerman. “Het beste dat men kan doen is binnen het parlement een commissie oprichten die hoorzittingen houdt, en bekijkt welke lacunes en problemen er zijn.”

Senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld): “Ik ga voorstellen om in de senaat daarvan werk te maken, met als doel een rapport op te maken ter voorbereiding van een wetswijziging.” De Gucht wil abortus uit het strafrecht halen. “Wij willen daarmee het stigma rond abortus weg halen. Maar we laten niet toe dat een gezonde baby na acht maanden weggehaald wordt en al evenmin dat abortussen in ongezonde omstandigheden buiten medische centra gebeuren.”

BART MOERMAN

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De Gucht pleit voor integratie LEIF-kaart in identiteitskaart

Algemeen

Aalst binnenkort eerste stad in de regio met een LEIFpunt?