Algemeen

Open VLD en Groen verlaten gemeenteraad

Dit bericht delen

AALSTOppositiepartijen Open VLD en Groen in Aalst verlieten dinsdagavond de gemeenteraad omwille van een ‘democratisch deficit’.

Open VLD-fractieleider Jean-Jacques De Gucht diende een ordemotie in, vooraleer zijn fractie met Groen de raad verliet. Zijn partij is niet te spreken over het feit dat de oppositie via de pers de beslissing rond een dossier moet vernemen, zonder dat het op een commissie aan bod kwam.

De Gucht zegt niet meer te willen meedraaien in de ‘poppenkast’ van de gemeenteraad en vraagt de gemeenteraadsvoorzitter orde op zaken te stellen.

Mondmasker

Groen voerde dan weer een actie met een mondmasker tegen een nieuw huishoudelijk reglement dat ze het ‘muilkorven van de oppositie’ noemen, wat ook Open VLD beaamt.

‘Er wordt een loopje genomen met het interpellatie-, vraag- en spreekrecht voor gemeenteraadsleden en burgers’, zegt fractievoorzitter Andreas Verleysen (Groen).

‘We moeten zelfcensuur plegen door maximaal zeven minuten het woord te nemen tijdens een interpellatie.

Dit is een duidelijk signaal dat deze meerderheid de democratie herleidt tot een dictatuur van de meerderheid. N-VA is aan de macht en met deze voorstellen wordt de onmacht van CD&V en SP.A geëtaleerd.’

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zegt dat een nieuw huishoudelijk reglement rond het spreekrecht ervoor moet zorgen dat tussenkomsten op een ‘verantwoorde manier’ gebeuren.

 

Bron: Het Nieuwsblad (Dender)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Coronavirus – Subsidies moeten verenigingsleven er weer bovenop helpen

Algemeen

Stad pikt onze klanten in met groepsaankopen