Algemeen

Minister Geens: ‘Homofoob geweld te weinig vervolgd’

Dit bericht delen

In de eerste helft van vorig jaar werden 51 feiten van homofoob geweld doorverwezen naar de correctionele rechtbank. In 2011 waren er dat slechts 9. De toename is opmerkelijk, maar gaat voor justitieminister Geens niet snel genoeg.

De cijfers komen uit het antwoord van minister Koen Geens (CD&V) op een vraag van senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). “Zaken van homofobe aard zijn nog altijd weinig talrijk”, zegt hij. “Maar het Belgische gerecht steekt wel een tandje bij in de vervolging van geweld tegen holebi’s.”

In 2011 werden over heel België nog 9 dossiers voor homofobie als voornaamste of secundaire tenlastelegging doorverwezen. In 2012 waren er dat 19, in 2013 al 39 en in de eerste zes maanden van 2014 meteen 51.

Met 25 dossiers is Luik het arrondissement waar de politie het alertst lijkt te zijn voor geweld tegen holebi’s. Op de tweede plaats komt Antwerpen, met 12 dossiers. Mechelen, Veurne en Ieper zijn blinde vlekken in de tabel. Daar werd tot op heden nog nooit iemand naar de rechtbank doorverwezen wegens homofoob geweld.

Slachtoffers

Onderzoek bij 5.327 mensen via holebiwebsites wees onlangs uit dat 45 procent aangaf ooit al eens het slachtoffer te zijn geweest van homofoob geweld. Volgens minister Geens worden nog altijd veel te weinig zaken gerapporteerd.

“Het is waarschijnlijk dat homoseksuele personen klacht indienen bij de politie zonder stil te staan bij de homofobe aard van het geweld waarvan zij het slachtoffer zijn”, zegt hij in zijn uitleg aan De Gucht. “Of dat de slachtoffers beslissen om geen klacht neer te leggen bij de politie.”

De Gucht vindt dat de drempel voor aangifte nog te hoog ligt en pleit voor de mogelijkheid om, zoals in Nederland al kan, anoniem klacht in te dienen. “Zo krijgt de politie een duidelijk beeld van het reële aantal feiten en ook van de probleemwijken waar zich veel feiten voordoen”, zegt De Gucht. “Deze maatregel is eenvoudig in te voeren en brengt homofoob geweld zeer snel in kaart. Op die manier kunnen de politiediensten concreet en snel optreden.”

DOUGLAS DE CONINCK

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht in De Zevende Dag over de leefbaarheid in Aalst

Algemeen

“Ondersteuningsnetwerken veroordeelde terroristen meteen opdoeken”