Algemeen

Liberalen tegen illegale vrijwilligers

Dit bericht delen

Mensen die wettelijk recht hebben op opvang in België, kunnen binnenkort mogelijk vrijwilligerswerk doen. Een wetsvoorstel daarover van de hand van Nahima Lanjri (CD&V) werd dinsdag met een wisselmeerderheid goedgekeurd in de senaatscommissie Sociale Zaken. Open VLD, MR en Vlaams Belang stemden tegen.

Het wetsvoorstel moet een einde maken aan de verplichting voor de vreemdeling om te beschikken over een arbeidskaart voor vrijwilligerswerk. Iedereen die legaal in België verblijft of wettelijk recht heeft op opvang, krijgt de mogelijkheid vrijwilligerswerk te verrichten, ongeacht het statuut of het verblijfsstatuut waarin men zich bevindt.

Zo zullen dus ook illegale of uitgeprocedeerde vreemdelingen, die wegens hun schoolgaande kinderen toch in ons land mogen blijven, vrijwilligerswerk mogen doen. Een volkomen verkeerd signaal, vindt senator Jean-Jacques De Gucht (Open VLD).

‘Men dreigt die mensen valse hoop te geven om alsnog verblijfspapieren te krijgen, wat uitgesloten is’, zegt hij. ‘Het zou beter zijn werk te maken van een humaan en doeltreffend verwijderingsbeleid. Je bewijst uitgeprocedeerde, illegale gezinnen met kinderen echt geen dienst met dit soort tegenstrijdige signalen.’

Andere nieuwsberichten

Algemeen

‘Het gaat goed met Open VLD’

Algemeen

Steegjes krijgen make-over: “Na Sint-Jorisstraat en Rozemarijnstraat wordt nu ook Sluierstraatje aangepakt”