Algemeen

Lesbische meemoeders zijn nu mama vanaf dag 1

Dit bericht delen

Lesbische meemoeders moeten geen ellenlange adoptieprocedure meer doorlopen om als ouder te worden beschouwd. Alle partijen, behalve Vlaams Belang, stemden in met het nieuwe wetsvoorstel.

Door de nieuwe regeling krijgen de meemoeders vanaf dag 1 dezelfde rechten als een heteroman die de geboorte van zijn kind gaat aangeven. Vandaag moeten lesbische vrouwen van wie de partner bevalt eerst een langdurige adoptieprocedure doorlopen om officieel ‘meemoeder’ te worden van het kind, maar dat is straks verleden tijd. ‘Als twee vrouwen samen kiezen voor een kind, moeten ze dezelfde kansen krijgen als een heterokoppel’, zegt Els Van Hoof (CD&V), die het goedgekeurde wetsvoorstel indiende. De oorspronkelijke initiatiefnemer Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) noemt het wetsvoorstel ‘een noodzakelijke stap in de strijd tegen de discriminatie’.

Alle partijen, behalve Vlaams Belang, keurden de nieuwe regeling goed in de Senaat. Het voorstel moet nu wel nog in de Kamer gestemd worden, maar dat lijkt, in tegenstelling tot de achternamen-soap vorige week, geen probleem te worden. De Gucht maakt zich sterk dat alles geregeld zal zijn na de paasvakantie. ‘Iedereen is wat zenuwachtiger voor de verkiezingen, maar ik reken er echt op dat iedereen in dit dossier de kalmte bewaart.’ (san)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Johan Stylemans over extra parkeerplaatsen bij de Grote Markt en het station

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht in Knack over euthanasie en de Open Vld