Algemeen

Ik heb geen naam om op affiches te zetten

Dit bericht delen

Op zondag 7 juni gaan we met zijn allen stemmen. Elke dag zetten we daarom een regionale kandidaat voor het Vlaams Parlement in de kijker. Vandaag is dat

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).

Jean-Jacques De Gucht groeide deels op in Berlare, waar zijn ouderlijke thuis is, maar spendeerde ook heel wat tijd in Aalst, waar hij heel zijn schoolcarrière doorbracht.

Sinds een tijdje is hij in Aalst aan de slag met het renoveren van een woning. “Ik ben volop bezig aan de badkamer”, verklapt hij. “Ik doe wat ik zelf kan, maar op tijd en stond moet ik natuurlijk gespecialiseerde hulp inroepen. Verbouwen tijdens het campagne voeren is niet ideaal.”

Studies

Twee jaar geleden kwam hij op bij de Senaatslijst op de tiende plaats en haalde hij bij Open Vld meteen het op een na hoogste aantal stemmen in Oost-Vlaanderen.

“Ik ben eigenlijk met politiek begonnen tijdens mijn studies in Brussel”, vertelt De Gucht. “Daar ging ik bij het Liberaal Vlaams Studentenverbond, LVSV. Dat is partij-onafhankelijk en ik heb me er vijf jaar erg geamuseerd met onder meer het organiseren van debatten en discussies over het liberale gedachtegoed. Ik had wel al eens op een provinciale lijst gestaan, maar twee jaar geleden was het echt raak. Ik geef toe dat ik wel wat te danken heb aan de naam van mijn vader, maar nu is het aan mij om me te bewijzen.”

De verkiezingsaffiches van De Gucht springen best in het oog. Naar het schijnt zouden ze een geliefd item zijn van jonge meisjes en homomannen, die de foto van de blonde god zelfs al weten te versieren voor hij geplakt is.

Lastige naam

“De foto dateert al even van voor de campagne”, lacht de politicus. “Je moet opvallen tussen al die andere foto’s. De vorige keer was het zwart-wit, nu is het met een close-up en blijkbaar werkt het wel. Mijn ouders hebben er bij mijn geboorte blijkbaar niet meteen aan gedacht dat ik in de politiek zou gaan, want Jean-Jacques De Gucht krijg je niet makkelijk op een affiche.”

De jongeman heeft een passie voor kunst en op vlak van cultuur meent hij dat we meer moeten durven inzetten op goede kunstenaars. “We hebben heel wat talent bij ons en daar moeten we mee durven uitpakken”, vindt hij. “Ook op vlak van onderwijs is internationalisering belangrijk voor de ervaring van de jongeren. Verder wil ik ook graag de waterval van ASO naar TSO en BSO aanpakken. Uitwisseling tussen onderwijs en bedrijfsleven is heel belangrijk.”

Een van de hot items waar De Gucht werk van wil maken is de aanpak van de crisis. “Er zijn industrieparken in Dendermonde, Aalst en op vele andere plaatsen waar duizenden mensen tewerkgesteld zijn. We moeten ervoor zorgen dat zij hun job kunnen behouden. Dankzij de tijdelijke werkloosheid voor bedienden, die we konden realiseren, moeten zij niet ontslagen worden als het even moeilijk gaat in hun bedrijf. Eigenlijk zouden we voor de aanpak van de crisis beter ook eens kijken naar hoe ze het in Amerika doen. Daar werken de staten samen, maar hier zijn er 27 relance-plannen. We zouden Europees moeten samenwerken in plaats van elkaar tegen te werken.” De Gucht wil geen belastinggeld in de bedrijven pompen, maar hen wel zuurstof bezorgen. “Onze economie heeft geen druppel op een hete plaat nodig. We moeten ook geld uit de privémarkt vrijmaken om zo vers kapitaal in kmo’s te pompen.”

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Tonnagebeperking in centrum Aalst van kracht

Algemeen

Resolutie en wetsvoorstellen