Algemeen

Groepen en individuen zamelen geld in voor veroordeelde terroristen in gevangenis

Dit bericht delen

Er zijn groepen en individuen die geld inzamelen voor veroordeelde terroristen die in de gevangenis opgesloten zijn. Dat antwoordt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een schriftelijke vraag van Open Vld-senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Volgens Jambon is er daarbij wel geen sprake van grote bedragen, maar is “in voorkomend geval” telkens een onderzoek opgestart.

 

De Gucht stelde de minister een vraag naar aanleiding van de berichten over de stichting Al-Ighaatha, die in Nederland geld ronselde voor veroordeelde terroristen en zou sympatiseren met jihadisten. Er wordt ook vermoed dat de organisatie vluchtelingen probeerde te ronselen in opvangcentra. De stichting doekte zichzelf op nadat de politie een onderzoek startte.

Belgische zetel

Volgens minister Jambon is, voor zover bekend, de stichting niet in ons land actief. “De Nederlandse stichting Al-Ighaatha heeft, voor zover ons thans bekend, geen Belgische zetel. Er werden ons evenmin activiteiten van deze organisatie in België gesignaleerd. Tot nader bericht werden ook geen Belgische organisaties geïdentificeerd die zouden samenwerken met Al-Ighaatha. Er zijn ter zake geen gerechtelijke dossiers lopende”, luidt het in het antwoord.

Senator De Gucht heeft wel aanwijzigingen dat de stichting in Brussel actief was. Op Facebook postte de stichting immers een oproep tot financiële hulp voor een Syrisch vluchtelingengezin in Brussel. De Open Vld-senator vindt dat er opgetreden moet worden tegen organisaties of individuen die geld inzamelen voor veroordeelde terroristen. “Het is ontoelaatbaar dat terroristische misdadigers geld zouden toegestopt krijgen. Zeker aangezien het niet ondenkbaar is dat de geldschieters er mogelijk een terroristische agenda op na houden en zij alvast door hun gift de terreurdaden onderschrijven. Daarom is het noodzakelijk dat deze gelden meteen bevroren worden en er een intensief onderzoek wordt opgestart naar welke organisaties en individuen hier achter zitten alsook welke hun beweegredenen zijn. Dit kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het ontrafelen van ondersteuningsnetwerken van terroristen.”

 Bron: Het Laatste Nieuws online – 13 april 2016

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht wordt een Ajuin

Algemeen

524.000.000 nog steeds niet uitbetaald