Algemeen

‘Geen tegenstelling tussen euthanasie en palliatieve zorg’

Dit bericht delen

 

JETTE – Palliatieve zorg en euthanasie zijn volgens een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel geen tegengestelden. ‘Er bestaat een valse tegenstelling tussen beiden’, luidt het bij professor Luc Deliens.

Aanleiding is een studie van onder meer professor Jan Bernheim die verschenen is in het gerenommeerde vakblad ‘British Medical Journal’. De twee professoren stelden vrijdag de studie voor op de medische campus van de VUB in Jette.

De onderzoekers bestudeerden de relatie tussen euthanasie en palliatieve zorg, een domein dat recent weer in de aandacht kwam na de dood van schrijver Hugo Claus. ‘Legale euthanasie en palliatieve zorg worden in 99 procent van de wereld als tegenstrijdig beschouwd’, aldus Deliens. Voor België en Nederland, de enige landen waar euthanasie gelegaliseerd is, klopt dat beeld niet volgens de professor. Aan de hand van een historisch en een kwantitatief onderzoek en een studie van de wetgeving terzake, concluderen de onderzoekers dat dit in België niet het geval is.

‘Er zijn geen aanwijzingen voor een antagonisme tussen palliatieve zorg en euthanasie’, luidt de conclusie. Beiden zijn daarentegen wel wederzijds bevorderend’, luidt het.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Directiewissel in ruim 1 op de 4 scholen

Algemeen

Lokale Burgerkrant: Waarom onze kandidaten voor Open Vld kiezen