Algemeen

Euthanasiedebat verdeelt meerderheid

Dit bericht delen

Elf jaar na de invoering van de euthanasiewet door de paars-groene regering willen socialisten en liberalen de wet uitbreiden. Vandaag hebben senatoren van SP.A, PS, Open VLD en MR vier wetsvoorstellen gelanceerd.

‘Op lijden staat geen leeftijd’, verantwoordde Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) de uitbreiding tot wilsbekwame minderjarigen. 

SP.A, PS, Open VLD en MR hebben samen geen meerderheid, maar mathematisch is er geen probleem omdat oppositiepartijen Groen en N-VA hun steun al aangeboden hebben. Maar dat willen de paarse regeringspartijen het liefst vermijden. Coalitiepartners CD&V en CDH lieten immers weten dat een wisselmeerderheid voor hen uit den boze is.

Maar kan ze vermeden worden? CDH lijkt niet van plan om een duimbreed toe te geven, bij CD&V staat de deur op een kier(tje). Het criterium ‘oordeelsbekwaamheid’ ligt evenwel heel moeilijk. De partij wil het debat over een aantal punten voeren, maar is misnoegd omdat ze niet betrokken was bij het opstellen van de teksten.

Als socialisten en liberalen er niet in slagen om CD&V overstag te doen gaan, zullen ze de partij moeten bewerken om een wisselmeerderheid toch te gedogen. Anders dreigt de regering onder hoogspanning te komen staan.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Open Vld wil versoepelingen op euthanasiewetgeving

Algemeen

Liberalen willen Holocaust in vakoverschrijdende eindtermen