Algemeen

“Dringend duidelijkheid nodig over Vlaamse noodleningen voor sportclubs”

Dit bericht delen

Op 20 december 2020 communiceerde Vlaams minister van Sport Ben Weyts over de zogenaamde sportnoodleningen. Deze zouden vanaf 1 januari 2021 beschikbaar zijn. De voorwaarden waaraan professionele sportclubs moeten voldoen om in aanmerking te komen zouden tegen half januari bekend zijn. Jean-Jacques De Gucht, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, is bezorgd over de communicatie die uitblijft. “Veel sportclubs hebben het financieel zwaar. Hun cijfers kleuren elke dag roder, maar een lening krijgen lukt vaak niet. Vandaar het goede en noodzakelijke idee om vanuit Vlaanderen noodleningen aan te bieden. De wetgevende basis voor deze regeling moet wel zo snel mogelijk naar het Vlaams Parlement komen. Sportclubs willen duidelijkheid. We moeten die hen ook kunnen bieden”, zegt Jean-Jacques De Gucht.

De Vlaamse Regering kondigde eind vorig jaar aan dat ze noodleningen gaat voorzien voor professionele sportclubs. Dit aangezien lenen op de private markt momenteel bijzonder moeilijk is voor velen onder hen omdat het over grotere bedragen gaat. De voorwaarden voor zo’n lening zouden erg interessant zijn. Clubs zouden tot één miljoen euro kunnen lenen bij de Vlaamse overheid en dit aan een rente van één procent en voor een looptijd tot maximaal negen jaar. In totaal zou er vijftig miljoen euro worden voorzien.

Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht roept tijdens de plenaire vergadering op om snelheid te maken met de financiële steun. “Het is een goede zaak dat Vlaanderen haar sportclubs financieel wil ondersteunen. Zij gaan door een moeilijke periode. Er zijn geen toeschouwers en daardoor maakt niemand gebruik van hun horecagelegenheden. Ook sponsors haken af omdat ze met hun klanten niet naar matchen kunnen gaan kijken. Ze willen wat ze al uitgaven, vaak recupereren. Dat zorgt voor fundamentele problemen. Ook in mijn eigen stad Aalst zie ik de impact hiervan op de financiën van sportclubs”, zegt De Gucht.

Clubs die aangesloten zijn bij een erkende of gesubsidieerde sportfederatie en die beschikken over een rechtspersoonlijkheid zouden een noodlening kunnen afsluiten. “Dit instrument is er dus voor clubs die voor de coronacrisis zowel sportief als financieel perfect gezond waren, maar door de maatregelen in zwaar weer terechtkomen”, aldus De Gucht. “Hierbij is het belangrijk dat we correct oordelen of sportclubs in aanmerking komen. Goede, duidelijke en transparante spelregels zijn dan ook essentieel. We mogen geen systeem op poten zetten waarvan clubs die al palliatief waren vóór de coronacrisis misbruik maken om hun financiële levensduur te rekken.”

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Bespioneren Belgische Diyanet-moskeeën voor Turkse overheid?

Algemeen

De Gucht wil verplichte EHBO-les op school