Algemeen

De Gucht wil uitbreiding statuut oorlogswezen tot kinderen van terreurslachtoffers

Dit bericht delen

Open Vld’er Jean-Jacques De Gucht heeft een resolutie in de Senaat ingediend om de kinderen van de slachtoffers van terroristische aanslagen een beschermd statuut te geven. “Kinderen van slachtoffers van een terroristische aanslag mogen we niet aan hun lot overlaten.” De Gucht volgt hierbij het bestaande Franse voorbeeld en wil het statuut van de erkende oorlogswezen actualiseren en uitbreiden.

‘De kinderen van slachtoffers van een eventuele terroristische aanslag horen zich geen bijkomende zorgen hoeven te maken’`

Jean-Jacques De Gucht

Het risico op terroristische aanslagen is een realiteit. De Gucht wil daarom voorkomen dat de kinderen van eventuele slachtoffers in de kou zouden blijven staan via een beschermd statuut: “De kinderen van slachtoffers van een eventuele terroristische aanslag horen zich geen bijkomende zorgen hoeven te maken. Het is onze plicht er alles aan te doen om hen dezelfde kansen te bieden als hun leeftijdsgenoten. Daarom is er nood aan een specifiek statuut dat hen beschermt.”

De Gucht inspireert zich op Frankrijk, waar de regering na de aanslag op Charlie Hebdo aankondigde dat de kinderen van de slachtoffers onder het statuut “pupil van de natie” vallen. In België hebben we al een gelijkaardige regeling met “het beschermd statuut van erkende oorlogswezen”. Dit statuut werd na WOI in het leven geroepen voor de kinderen van militairen maar is niet langer aangepast aan de hedendaagse realiteit. “Terroristische aanslagen zijn niet enkel gericht tegen militairen maar ook tegen gewone burgers. Een actualisering van het statuut voor oorlogswezen is dan ook nodig opdat ook de kinderen van deze slachtoffers opgevangen kunnen worden”, vindt de Open Vld’er.

Hij pleit ook voor een uitbreiding van de ondersteuning. Zeker in vergelijking met de voorzieningen die in het Franse statuut van de “pupil van de natie” zijn opgenomen. De Gucht wil een versterking van het statuut waarbij “de overheid instaat voor de kosten van het onderwijs, opvoeding en begeleiding van deze kinderen en dat ze vrijgesteld worden van het betalen van successierechten”. Hij zal in het Vlaams Parlement initiatieven nemen om vorm te geven aan de concrete invulling van het statuut op het niveau van de deelstaten.

Het Laatste Nieuws online 26 augustus 2015

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De euthanasiewet mag niet uitgehold worden uit angst voor een assisenproces

Algemeen

Laat Vlaams parlement oordelen of ministers geschikt zijn