Algemeen

De Gucht wil bekwaamheidsbewijs vroegtijdige schoolverlaters

Dit bericht delen

Vlaams parlementslid voor Open Vld, Jean-Jacques De Gucht, heeft een voorstel van decreet klaar waardoor jongeren die het secundair onderwijs zonder diploma verlaten toch recht hebben op een bewijsschrift met daarin de vakken opgesomd waarvoor de jongere wel geslaagd is tijdens de derde graad van het onderwijs.

Voor de vermelde vakken kunnen vrijstellingen bekomen worden indien de jongere later via het tweedekansonderwijs nog een diploma secundair onderwijs wil behalen.

De Gucht heeft een aantal beperkingen in zijn voorstel opgenomen. Zo komen enkel vakken in aanmerking die opgenomen zijn in het curriculum van de derde graad secundair onderwijs, en die opgenomen zijn in een lijst die door de Vlaamse regering is opgesteld van vakken waarvoor een bekwaamheidsbewijs kan worden afgeleverd.

Het bekwaamheidsbewijs kan op geen manier toegang verlenen tot het hoger onderwijs of een recht op vrijstelling inhouden indien de jongere beslist om terug te keren naar het reguliere dagonderwijs. Het bewijs is overigens slechts vijf jaar geldig, wat de jongere moet stimuleren om toch zo snel mogelijk een diploma te halen.

Jean-Jacques De Gucht benadrukt dat zijn voorstel van decreet een stimulans moet zijn voor de jongeren door de boodschap te geven dat er ook vakken en disciplines zijn waarin ze goed zijn.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Open Vld wil stadsinformatie via mail sturen

Algemeen

Open Vld pleit voor totaalverbod op handel in ivoor