Algemeen

De Gucht: “Laat imams inburgeringscursus volgen”

Dit bericht delen

Open Vld dient in het Vlaams Parlement een decreetvoorstel in waardoor imams van buiten de EU die naar ons land komen een verplichte theologische inburgeringscursus moeten volgen. Initiatiefnemer Jean-Jacques De Gucht wil daarmee voorkomen dat fundamentalistische stromingen binnen de islam in de Vlaamse moskeeën opgang maken.

“Voor een minderheid van geradicaliseerde moslims mogen we onze ogen niet langer sluiten”, zegt De Gucht. “Maar evengoed moeten we de gematigde islamitische meerderheid ondersteunen en betrekken in onze maatschappelijke strijd tegen dit fundamentalisme. Dit is mijn overtuiging en die wordt ondersteund door een enquête van de Gazet van Antwerpen.”

Volgens het liberale parlementslid hebben imams binnen hun gemeenschap de verantwoordelijkheid om moslims wegwijs te maken in hun geloof. “Maar dan wel volgens de regels van de seculiere westerse maatschappij.”

Pendelimams
Het voorstel van De Gucht heeft betrekking op zogenaamde ‘pendelimams’, van buiten de EU. “Zij spreken vaak de taal niet, hebben geen voeling met onze leefwereld en kunnen wortels hebben in een niet-seculiere leefwereld waarin radicale stromingen van de islam gangbaar zijn. Daarom is er nood aan een inburgeringscursus die aan bedienaars van een eredienst meer voorwaarden stelt”, legt de liberaal uit.

“Zij zouden in deze theologische inburgeringscursus -naast het Nederlands en maatschappelijke oriëntatie- wegwijs gemaakt worden in de verschillende stromingen binnen hun eigen religie en de verschillen en overeenkomsten met de andere erkende religies. Op deze manier zal de interreligieuze verdraagzaamheid en de verdraagzaamheid tussen de varianten binnen één en dezelfde religie aangemoedigd worden. Maar bovenal wordt bedienaars van een eredienst diets gemaakt welke religieuze bepalingen niet aanvaardbaar zijn binnen onze seculiere westerse samenleving. Een eindexamen zal vervolgens moeten aantonen of het inburgeringstraject met succes gevolgd is”, zegt De Gucht.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jong Vld Aalst steekt de Graaf van Egmont in een nieuw vlagje

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht wil meer preventie tegen gaybashing