Algemeen

De Gucht pleit voor nationale toeristenpas voor openbaar vervoer

Dit bericht delen

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) wil in navolging van het buitenland ook in ons land een nationale toeristenpas voor het openbaar vervoer invoeren. “Toeristen zien door de verschillende kaartsystemen door de bomen vaak het bos niet meer. Nu kopen ze vaak losse kaartjes die niet geldig zijn bij de andere vervoersmaatschappijen. Met de unieke toeristenpas kunnen ze voor een vast bedrag een aantal dagen door heel ons land reizen met trein, bus en tram”, vindt de deelstaatsenator.

De Gucht verwijst naar buitenlandse voorbeelden, zoals de Spain Pass waarmee men voor een vast bedrag een aantal treinreizen kan ondernemen of het Schönes Wochenende Ticket waarmee toeristen het weekend door Duitsland kunnen sporen en in een aantal grote steden ook metro, bus en tram kunnen gebruiken. In Nederland wordt op voorstel van D66 gewerkt aan een unieke toeristenpas die toegang biedt tot alle vervoersmodi en korting biedt op allerhande toeristische attracties en musea.

Uit het antwoord van minister Galant op zijn schriftelijke vraag besluit Jean-Jacques De Gucht dat zij zijn voorstel genegen is: “De NMBS vindt het Nederlandse initiatief alvast interessant en zal de ontwikkeling van dit nieuwe product in Nederland opvolgen, zodat hier eventueel good practices kunnen worden uitgehaald.” Ook het voorstel om deze vervoerspas te implementeren via een specifieke app voor smartphones waardoor de toerist bijkomende reis- en verblijftips krijgt over de diverse toeristische attracties, krijgt gehoor van Galant: “Met de voortdurende uitbreiding van de mogelijkheden voor het laden van reisformules op de MOBIB-kaart alsook de ontwikkeling van andere digitale dragers, kan in de toekomst gedacht worden aan een aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en intermodaal Openbaar vervoersproduct, specifiek gericht op buitenlandse toeristen in België.”

De invoering van deze toeristenpas zorgt voor een grote vereenvoudiging voor de reiziger die ons land aandoet en een breed vervoersaanbod, wat in combinatie met specifieke kortingen en promoties vele bijkomende jobs zal opleveren in de toeristische sector, besluit De Gucht.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De Gucht laakt vuile op- en afrit E40

Algemeen

PS voluit voor uitbreiding euthanasie