Algemeen

De Gucht pleit voor integratie LEIF-kaart in identiteitskaart

Dit bericht delen

De LEIF-kaart, die pas deze maand werd gelanceerd, is voor Open Vld-senator Jean-Jacques De Gucht een waardevol initiatief, maar kan volgens hem best op termijn worden geïntegreerd in de elektronische identiteitskaart. Het is immers steeds de bedoeling geweest om aan de e-ID een ruim toepassingsgebied toe te kennen. Bovendien kan er dan ook meteen een koppeling gemaakt worden met de documenten in verband met de wilsbeschikkingen die men in het gemeentehuis heeft neergelegd, aldus de liberale gemeenschapssenator.

Op donderdag 7 februari werd de LEIF-kaart voorgesteld. De kaart beantwoordt volgens De Gucht duidelijk aan een reële behoefte. Sinds de lancering twee weken geleden, zijn er alleen al per mail zo’n 5.000 aanvragen binnengekomen. De schriftelijke en telefonische aanvragen zijn hierbij nog niet opgeteld, stelt de senator.

De geplastificeerde kaart heeft het formaat van een bankkaart met daarop de melding van de wilsverklaringen die je zegt te bezitten. Het gaat om bepalingen rond onder meer de uitvaart, of je je lichaam aan de wetenschap wilt schenken, of je in bepaalde gevallen euthanasie wenst te krijgen, en of je orgaandonor bent. De kaart biedt een bijkomende garantie dat artsen en hulpverleners op de hoogte zijn van je wettelijke wilsverklaringen en dat ze rekening houden met je documenten aangaande voorafgaande zorgplanning.

Jean-Jacques De Gucht benadrukt dat het gebruik van de LEIF-kaart volledig vrijblijvend is. Daarom vraagt hij de regering in een voorstel van resolutie om te onderzoeken of de LEIF-kaart geïntegreerd kan worden in de elektronische identiteitskaart.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht: “Zet extreme islam op sektelijst”

Algemeen

Opnieuw uitstel voor GAS-boetes