Algemeen

Autodelen in Aalst breidt uit: straks met Tesla de baan op

Dit bericht delen

Cambio is al sinds 2012 actief in Aalst, maar daar komen nu nog twee autodeelsystemen bij. Voor 100 euro kan je een dag met een Tesla rondrijden via BattMobiel. Opmerkelijk is ook dat lokale Renault-verdeler Valckenier zich op de autodeelmarkt begeeft met Valckenier Share en een proefproject in de Watertorenwijk.

Schepen van Mobiliteit Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) zet volop in op autodelen. “Erkende deelauto’s zullen gratis kunnen parkeren in onze stad. Gebruikers hoeven de kosten van autobezit niet meer te dragen, denk aan de kosten voor de aankoop, belastingen en verzekeringen. Bovendien is het een manier om elektrisch rijden een duw in de rug te geven”, zegt De Gucht.

Volgens de directeur van de dienst Mobiliteit van de stad Aalst, Nico Rottiers, zijn er enkel voordelen aan autodelen. “Acht op de tien Vlamingen hebben één of meerdere auto’s. Die worden gemiddeld maar één uur per dag gebruikt. 23 uur staan ze dus stil, terwijl ze veel geld kosten. Eén deelauto haalt negen wagens van de weg”, zegt Rottiers.

Elektrische wagens

Cambio is al sinds 2012 actief in Aalst en heeft elf auto’s in Aalst. Naast Cambio zullen nu ook BattMobiel en Valckenier Share deelauto’s aanbieden. BattMobiel werkt uitsluitend met elektrische wagens, van een Renault Zoé tot een Tesla Model X. Voor de eerste wagen betaal je 25 euro voor een dag. Voor een Tesla tel je 100 euro neer voor een dag. “Bij BattMobiel ga je een engagement aan om elke maand voor 100 euro te rijden gedurende drie jaar, maar je krijgt wel toegang tot de volledige vloot”, zegt Peter Vandenberghe van BattMobiel. Het meest verrassende is misschien nog dat de lokale autohandelaar Valckenier zich ook op de autodeelmarkt begeeft. Hij start met een proefproject in de Watertorenwijk. “Tegen eind 2019 wordt dat uitgerold in de stad, de rand en de deelgemeenten van Aalst”, zegt zaakvoerder Guy Valckenier. “Het principe is eenvoudig, snel en volledig mobiel: na een registratie en reservatie op de applicatie kan je met een deelwagen de baan op.”

Bron: Het Laatste Nieuws – 16 mei 2019

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Aalst binnenkort eerste stad in de regio met een LEIFpunt?

Algemeen

Voor De Show: voorbereidingen Aalst carnaval