Algemeen

Al 460.000 euro huur voor leeg gebouw

Dit bericht delen

Het Nieuw Administratief Centrum aan het Werfplein kostte de stad Aalst tot nog toe 460.224 euro aan huur, terwijl de eerste ambtenaren wellicht pas in het najaar van 2015 het nieuwe stadhuis zullen betreden. De oppositie spreekt van een ‘aanslag op ons belastingsgeld’.

De gemeenteraad van Aalst besliste op 28 mei 2013 om de gebouwen B en C en bijhorende ondergrondse parking van het kantorencomplex ‘De Post’ aan het Werfplein te huren. Piet Persoons, de stadsdirecteur die verantwoordelijk is voor de financiën, zegt dat sinds het begin van 2014 de betalingen zijn beginnen lopen. “Vanaf 1 januari 2014 betalen we huur voor De Post. Dat gebeurt per kwartaal. Elke drie maanden betalen we 153.408 euro. Onze derde kwartaal is net overgeschreven”, zegt de directeur. Hij geeft nog mee dat de huurovereenkomst 27 jaar loopt. Er is na 9 jaar wel een koopoptie. Eigenaar van de site is de firma Iret, die onder meer ook Tour&Taxis in Brussel in de portefeuille heeft.

Het gebouw is op dit moment casco opgeleverd en meer dan een betonstructuur is het eigenlijk nog niet. Gwen Vreven is met het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA) verantwoordelijk voor de inrichting van de site. “De plannen zijn klaar en we gaan naar een aanbesteding in het najaar. Medio 2015 zit het werk van het AGSA erop en kunnen de ambtenaren van de stad Aalst aan de slag in het Nieuw Administratief Centrum”, zegt Vreven. Dat betekent dat het gebouw zes kwartalen ‘leeg’ zal staan, maar de huur blijft lopen. Tegen medio 2015 zal die opgelopen zijn tot 920.448 euro.

Tweet

Gisteren tweette een van de directeuren van de stad Aalst, Bert De Bruyn, een foto van de betonnen binnenkant van het gebouw aan het Werfplein: ‘Binnenkort opening nieuw administratief centrum #Aalst … Alvast een voorsmaakje van de lokettenzaal.’ De oppositie deelt zijn enthousiasme over de huur van het casco gebouw waar tot nu toe niks in is gebeurd echter niet. “Het is een pure aanslag op ons belastingsgeld”, zegt gemeenteraadslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Het was een politieke keuze van N-VA, Cd&V en SD&P om het gebouw niet te kopen. Nu komt het erop neer dat we het twee keer zullen betalen en nog eens zullen inrichten voor een bedrag van om en bij de 8 miljoen euro. Want we weten allemaal dat de stad uiteindelijk na negen jaar de koopoptie wel zal lichten. De huur, inrichting en eventuele aankoop van de postsite na negen jaar huren, zal de stad 36 miljoen euro kosten”, zegt De Gucht.

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zegt dat de return on invest later zal blijken. “We betalen een correct bedrag per vierkante meter.”

Volgens timing

“De ontwikkeling van de site verloopt volgens de vooropgestelde timing. Het autonoom gemeentebedrijf zal de aanbesteding lanceren, en midden volgend jaar gaan we in het gebouw zoals afgesproken. Voor de prijs die we betalen krijgen we op dit moment weinig terug maar dat verandert de komende jaren wanneer het ingericht is en het Nieuw Administratief Centrum op volle toeren zal draaien”, zegt de burgemeester.


HLN/Denderstreek

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Nieuw stadhuis kost 36 miljoen

Algemeen

Nieuwe bibliotheek van Aalst moet klaar zijn tegen 2018